АЕЦ "Козлодуй" оттегли искането си Панайот Велков да е синдик на "Полимери"

АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй" се отказа от искането си настоящият синдик на "Полимери" Иван Балабанов да бъде сменен с Панайот Велков, чието име нашумя покрай делата на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова и обявения от френския посланик опит за кражба на фирми на френска компания. Това реши общото събрание на кредиторите на обявеното в несъстоятелност предприятие в сряда, след като по-рано през деня стана ясно желанието на ядрената централа да бъде назначен спорният Велков да се разпорежда с активите на "Полимери".

АЕЦ "Козлодуй" е най-големият кредитор на фалиралия завод. "Полимери" дължи 24 млн. лв. на 400 кредитори. На ядрената централа се падат 42.57 на сто от цялата сума на вземанията. След нея се нареждат НАП с 24.57%, НЕК, Електроенергийният сисетмен оператор, множество дружества, фирми и десетки бивши работници и служители на предприятието.

В края на октомври АЕЦ "Козлодуй" поиска от Варненския окръжен съд да свика общо събрание на кредиторите, на което да се гласува освобождаването на досегашния синдик и назначаването на Панайот Велков. От ядрената централа обясниха в сряда пред бТВ, че предложението е направено по съвет на адвокатската кантора, наета по казуса от предишното ръководство и то ще бъде оттеглено.

Отделно от АЕЦ "Козлодуй", вторият по големина кредитор на "Полимери" – НАП, също е поискала смяна на синдика Балабанов с Емил Върбанов Томов. Това предложение обаче е било отхвърлено и с гласовете на 75.43 на сто от кредиторите Иван Балабанов остава на поста си и делото по несъстоятелността на завода ще продължи с неговите действия.

По-рано през деня Балабанов каза, че е свършил черната работа, изготвил е списъците и е започнал осребряването на активите, но основните още не са пуснати за продажба. Балабанов допълни, че не се познава Панаойт Велков, защото той е синдик отскоро.

Самият Велков каза пред бТВ, че не може да коментира искането на АЕЦ "Козлодуй" и не знае дали е бил предложен.

Споделяне

Още от България