АЕЦ “Козлодуй“ подготвя ІV блок за рестарт

АЕЦ “Козлодуй“ подготвя ІV блок за рестарт

АЕЦ “Козлодуй“ подготвя за повторно пускане в експлоатация спрения преди две години ІV блок и ако не още в петък, в понеделник ще се поиска от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) промяна на лицензията му. Това съобщи в петък пред Mediapool изпълнителният директор на централата Иван Генов.

Часове по-рано премиерът Сергей Станишев каза пред журналисти в парламента, че има правителствено решение да започнат технически действия по подготовка на един от блоковете в “Козлодуй“ за стартиране.

Идеята бе възобновена от президента Георги Първанов преди десет дни, след като бе изцяло преустановено подаването на руски газ за България. Първанов говореше за ІІІ блок.

По думите на Генов е решено да се рестартира другият 440 мегаватов реактор, защото е преценено, че може по-бързо да бъде въведен обратно в експлоатация.

Двата реактора бяха затворени на 31 декември 2006 г. като част от договора на страната за присъединяването ѝ към Европейския съюз.

За двете години, в които те не са работили, от АЕЦ “Козлодуй“ са изразходвани средства за поддръжка на двата блока в състояние, което според шефа на централата трябва да отговаря на критериите за безопасност и да са в изправно състояние.

Поддържан е и персонал, но Генов каза, че не може да си спомни колко пари са отишли за поддръжката на реакторите. Той заяви, че те били много по-малко отколкото за блокове в работещ режим и освен това са залегнали в бюджета на дружеството.

През последните две години правителството периодично повдига въпроса за повторно пускане на реакторите, в Брюксел и ЕС бе проведена и кампания . Като мотив бе използван недостигът на електроенергия в региона, но ЕК въобще не допусна разглеждане на въпроса.

Въпреки че първоначално отказа да обсъжда искането на президента за повторно отваряне на блоковете заради газовата криза, Станишев впоследствие го прие, особено след като Словакия обяви такова решение за своите спрени реактори.

Действителното отваряне на IV блок ще стане след решение на парламента, след диалог с Европейската комисия и страните членки и то, ако газовата криза продължи неопределено време, поясни в петък премиерът.

Промяна на лицензията до 10-12 дни

И макар да се знае каква ще е реакцията на ЕК, както и че няма съгласие сред останалите страни членки, в АЕЦ “Козлодуй“ вече работят реално по възстановяване на работата на ІV блок.

“В момента се извършва проверка на състоянието на реактора, на металната му конструкция, прави се профилактика на оборудването и се разместват касетите с отработило ядрено гориво в подготовката за пускането му“, каза Генов пред Mediapool.

Той е говорил с председателя на АЯР Сергей Цочев за промяната на лизенцията на реактора, която в момента разрешава само съхранение на отработилото ядрено гориво и действия по осигуряване на безопасността, но не и производство на топло и електроенергия.

От АЯР са уверили, че до 10-12 дни може да се промени документът, така че блокът да може да бъде пуснат в експлоатация, каза Генов.

Шефът на ядрения регулатор Сергей Цочев обаче не пожела да се ангажира с конкретни срокове. По принцип агенцията има 6-месечен срок за произнасяне по искане за определена лицензия или промяната ѝ, но в случая е ясно, че времето ще бъде съкратено. Той коментира пред Мediapool, че лицензията ще бъде променена след изпълнението на точен план за подготовката на реактора, който ще бъде набелязан на работна среща в началото на идната седмица.

“Зависи за колко време ще се справят с подготовката на системата и приборите, а и на нас ни трябва време за документална проверка и инспекция на място“, каза Цочев. Разрешението за пускане в експлоатация зависи от обосновката на ядрения оператор, допълни той.

За зареждане на блока ще се използва отработило ядрено гориво и 6 от останалите от предишни периоди 10 касети със свежо ядрено гориво, подходящо за този реактор, каза Генов. По думите му така ІV блок може да работи най-много пет месеца.

Не е ясно обаче искането за промяната на лицензията за какъв срок ще е.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?