АЕЦ "Козлодуй" получи нов десетгодишен лиценз за V блок

Общо удължаването на живота на двата реактора с 30 години ще струва 674 млн. лв.

АЕЦ "Козлодуй" получи нов десетгодишен лиценз за V блок

Нов десетгодишен лиценз за експлоатация на V блок на АЕЦ "Козлодуй" връчи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов на шефа на ядрената мощност Иван Андреев в петък. В официалната церемония се включи и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Издаването на новия лиценз съвпада с изтичането на стария и на проектния срок за 30-годишна експлоатация на реактора ВВЕР-1000. За да продължи работа мощността, бе изготвена програма за модернизация, която ще позволи експлоатацията на блока нови 30 години. Защитата на тази годност обаче ще става преди всяко изтичане на съответната лицензия, защото такива са изискванията на ядреното ни законодателство.

В момента се провежда обследване на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", чийто лиценз изтича през октомври 2019 г., с цел изготвяне на подобна програма за модернизация. Общо инвестициите в удължаването на живота на двата руски реактора ще са 674 млн. лв., от които повечето от половината вече са похарчени за ъпгрейда на V блок.

Модернизацията на V блок се извърши по време на годишните планови ремонти, същият ще е подходът и при VІ блок. Всички дейности се финансират със собствени средства на държавния ядрен оператор.

"Финансовото състояние на централата е много стабилно към момента и всичко при нас се извършва със собствени средства, цялата модернизация. Плюс това ние имаме достатъчно средства и за бъдещите дейности, които ще изпълняваме. По отношение на дейностите по обекти за удължаване на ресурса, всички суми са изплатени", заяви Андреев.

Председателят на ядреният регулатор отбеляза, че подобна процедура по удължаване на експлоатационния ресурс на атомна мощност се прави за пръв път у нас, докато в международен план тя е утвърдена практика. Костов посочи, че в световен мащаб има 448 ядрени реактора, като 64% от тях са в процес на експлоатация повече от 30 години и все повече страни определят като приоритет удължаването на живота им след изтичане на първоначално планирания.

Програмата за удължаването на живота на V блок бе изготвена от консорциум между руските компании "Русатом Сервис" и "Росенергоатом" и френската "Електрисите де Франс". С модернизацията на VІ блок се зае самостоятелно "Русатом Сервис" с български подизпълнители.

Енергийният министър Теменужка Петкова определи деня като специален, тъй като сред приоритетите на правителствата на ГЕРБ е развитието на ядрената енергетика чрез удължавана на живота на двата реактора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес