АЕЦ “Козлодуй“ с нов шеф и вече работещ VІ блок

АЕЦ “Козлодуй“ с нов шеф и вече работещ VІ блок

АЕЦ “Козлодуй“ има нов изпълнителен директор и в експлоатация след забавен планов ремонт в петък бе пуснат VІ блок. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който отиде в атомната централа за стартирането на турбината на шести блок.

Реакторът трябваше да заработи в края на октомври, но спешно се наложи да се сменят всички 63 тръби от системата му за безопасност, тъй като по време на проверката при ремонта бяха открити дефекти в метала на три от т.нар. чохли.

Трайков обясни пред журналисти, че няма връзка между това и смяната на сегашния директор Димитър Ангелов, а причината била, че той е в пенсионна възраст, а централата се нуждае от още по-енергичен ръководител в условията на все по-голямата либерализация на енергийния пазар.

Ангелов бе назначен от ГЕРБ преди година и три месеца, на негово място идва досегашният финансов директор на ядрения оператор Костадин Димитров.

Трайков благодари на Ангелов за работата му и коментира, че е приел оставката му, тъй като пред АЕЦ "Козлодуй" предстоят много важни задачи, както в оперативното ръководство на централата, пазара на електроенергия, така и в предстоящите дейности по продължаване на ресурса на V и VІ блок.

Костадин Димитров и сега е член на съвета на директорите на централата, но на мястото на Димитър Ангелов в управата ще бъде предложен Александър Николов - дългогодишен инженер и бивш производствен директор.

До края на годината ще е готова експертизата за причините, довели до дефектите в тръбите на защитата на V блок, каза още министърът на икономиката, енергетиката и туризма. По оценка на производителя на чохлите – руската “Хидропрлес“, причината са конструктивни дефекти.

На този етап не е ясно дали страната ни ще има претенции към производителя, който в конкретния случай организира експресна доставка по въздух на новите тръби, каквито се оказа, че има в наличност. Така се минимализира времето за смяната на елементите от защитата до пет дни.

Пропуснатите ползи от непроизведена електроенергия са минимални, каза Трайков в петък. Първоначалните му изчисления бяха за около 15 млн. лв. пропуснати ползи, които можеха да стигнат и 300 млн. лв., ако трябваше “Хидропрес“ тепърва да произвежда тръбите, което отнема обикновено между 6 и 8 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес