АЕЦ "Козлодуй" сключи договор за удължаване на живота на V реактор

Руско-френски консорциум ще доказва, че реактора може да работи още 60 години

АЕЦ "Козлодуй" сключи договор за удължаване на живота на V реактор

АЕЦ "Козлодуй" е подписала договор за удължаване срока на експлоатация на пети енергоблок с руско-френски консорциум. В него влизат руските компании "Концерн Росенергоатом", "Русатом Сервис" и "Електрисите дьо Франс" (Electricite de France (EDF)).

Трите компании имат за задача да докажат, че срокът за експлоатация на реактора може да бъде удължен с още до 60 години. Това става ясно от съобщение на руския гигант "Росенергоатом".

Плановете са проектът да бъде реализиран в максимално кратки срокове, е посочено в съобщението.

Френската EDF и "Росенергоатом" вече участват в подготовката за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, чийто срок на експлоатация изтича съответно през 2017 и 2021 година, посочва руската компания.

В момента пред приключване е започнатият през 2012 г. проект за комплексно обследване и оценка на остатъчния живот на оборудването и съоръженията в тях. При реализирането на този проект руско-френският консорциум е разработил специална програма, която е основа за следващите действия по подготовката на пети енергоблок да продължи да работи до края на експлотационния му срок. Тази програма вече е одобрена от българския надзорен орган, съобщава "Росенергоатом".

Руската компания посочва, че АЕЦ "Коздлодуй" е единствената атомна централа на България. Има 6 реактора, от които два са в експлоатация, а останалите четири са затворени по настояване на Европейския съюз.

Още по темата
Още от Бизнес

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?