АЕЦ “Козлодуй“ временно аут от свободния пазар заради ниските цени

АЕЦ “Козлодуй“ временно аут от свободния пазар заради ниските цени

АЕЦ “Козлодуй“ е прекратила търговете за продажба на електроенергия на свободния пазар заради прекалено ниските постигнати цени и негативната тенденция на пазара. Това съобщи в петък пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Валентин Николов.

 

В търга за квотите за февруари търговците са предложили цени от 54 лева за мегават, което е близко до себестойността на произвежданата от АЕЦ електроенергия и затова процедурата била спряна, обясни Николов. Според него заради намаляване на потреблението, стагнацията на свободния пазар ще продължи, а цените ще падат.

 

Прогнозата му идва на фона на отчетени от ядрената централа през 2012 г. рекордни приходи от 805.523 млн. лв. от продажба на електроенергия. Реализираната печалба за дружеството е 158 млн. лева, сочат обявените от Николов предварителни счетоводни данни. Това е най-голямата финансова печалба, реализирана от АЕЦ "Козлодуй" през последните години и над очакваните крайни резултати, каза още шефът на ядрения оператор.

 

По думите му през миналата година АЕЦ “Козлодуй“ е осигурила 33.6 на сто от общото производство на електроенергия в страната. Над 61 на сто от тока на ядрената централа са реализирани на регулирания пазар и са осигурили 50 на сто от общите приходи на дружеството. От регулирания пазар централата е загубила 35 млн. лв., тъй като определяните ѝ от държавния енергиен регулатор са под себестойността на ядрената електроенергия.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?