АЕЦ "Козлодуй" започва да използва ново гориво

Смяната на доставките ще икономиса 10 млн. лв. годишно и ще подобри ефективността на работата

АЕЦ "Козлодуй" започва да използва ново гориво

Подобрено свежо ядрено гориво ще използва от лятото на 2016 г. АЕЦ "Козлодуй“, след като е договорила с руския си доставчик ТВЕЛ смяна на вида на топлоотделящите елементи, с които се зареждат V и VI блок. Това съобщи изпълнителният директор на атомната централа Димитър Ангелов пред български журналисти в Москва, където участва в изложението "Атомекспо“. Старши вицепрезидентът на ТВЕЛ по развойната дейност Пьотр Лавренюк потвърди промяната, която е договорена през 2014 г.

Новото гориво е с подобрена конструкция на самите т.нар. пръти с обогатените уранови таблетки. Това ще позволи по-ефективната работа на реакторите. Освен това горивото е по-безопасно и по-евтино с 5 процента от досегашните доставки, обясни Ангелов. По думите му, от сделката АЕЦ "Козлодуй“ ще икономисва 10 млн. лв. годишно.

И двете страни се оказа, че не искаме повече да се ползва предишният вид гориво и след като има по-добро решение защо да не се възползваме от него, коментира шефът на ядрената централа. Според него е абсурдно да се смята, че е възможно в АЕЦ "Козлодуй“ да се използва рециклирано ядрено гориво.

Преди да започне използването на новия вид гориво, то трябва да бъде сертифицирано от Агенцията за ядрено регулиране, обясни Ангелов. Лавренюк също коментира, че се подготвя лицензирането на новото гориво.

Предстоят изследвания и анализи, на чиято база ядреният оператор да внесе документи в АЯР за одобрение на новото гориво. Очакванията на АЕЦ "Козлодуй“ и на ТВЕЛ са до декември да получат разрешителното, за да може през февруари-март да се на прави първата доставка от новите пръти, за да започне да ги зарежда при следващите планови ремонти на двата реактора идното лято.

Плановете на централата са да използва всички налични количества от старото гориво в рамките на презареждането на блоковете ВВЕР-1000, при които ежегодно се подменя една четвърт от прътите в  реактора. Ангелов обясни, че отработилото ядрено гориво от новите доставки ще има възможност да се връща обратно в Русия за преработване и съхранение, както това сега се прави с ядрените отпадъци от затворените четири малки блокове ВВЕР-440.

Дали обаче атомната ни централа ще избере този вариант ще стане ясно след две години, когато дружеството смята да обяви процедура за вземане на отпадъка от работата на реакторите. Тогава ще преговаряме с ТВЕЛ за техните условия за вземане на отработеното гориво, а може да го дадем и на френската „Арева“, посочи Димитър Ангелов. По думите на Лавренюк се съгласуват търговските условия на такъв договор.

В момента този отпадък ще съхранява в специален цех в ядрената централа, а използваното гориво от спрените ВВЕР-440  почти изцяло е върнато в Русия, където ТВЕЛ го преработва във високо радиоактивни отпадъци. Периодично АЕЦ „Козлодуй“ извозва отработено гориво в Русия, но за тази година още не е решено дали ще има пратка.

Русия има интерес да получава този вид отпадък на фона на обявените преди ден намерения на компанията "Росатом“, която е собственик на ТВЕЛ, да развие до 2025 г. технологията за реактори на бързи неутрони. Този вид реактори би трябвало да работи с отработено ядрено гориво и по този начин да реши проблемите със съхранението на радиоактивните отпадъци. Хранилището на такива отпадъци струва милиарди евро и все още подобни съоръжения са само в сферата на проектирането.

В понеделник зам.-шефът на "Росатом“ Кирил Комаров заяви пред журналисти, че компанията е готова да работи заедно с Китай и други партньори в построяването на изследователски реактор за бързи неутрони. "Ще се радваме да се споразумеем с Китай за оборудване на централа на бързи неутрони“, каза той.

Комаров отново повтори, че няма причини за притеснение от наложените срещу Русия санкции от страна на Запада и посочи, че срещу хора и дружества от системата на "Росатом“ не са налагани никакви санкции. "Ядрената енергия е много чувствителна тема, която не трябва да се засяга от политически турболенции“ коментира Комаров.

Той даде пример как компанията му е продължила да изпълнява своите договорни ангажименти около АЕЦ „Козлодуй“ независимо от това, че момента "Росатом“ и НЕК са процес на арбитражен спор, независимо  и от политическото решение за спирането на АЕЦ „Белене“, което донесло на компанията сериозни загуби. Той даде за пример и това, че "Росатом“ работи коректно и с американската "Уестингхаус“ по проекта за удължаването на живота на пети и шести реактор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?