АЕЦ "Козлодуй" сключва договор с германската Нюкем за изграждане на ново хранилище

На 31 май в София АЕЦ"Козлодуй" ще сключи договор с германската фирма Нюкем (RWE NUKEM GmbH) за изграждане на ново хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво на площадката на централата. Това съобщи изпълнителният директор на АЕЦ инж. Йордан Костадинов, цитиран от БТА.

Германската фирма спечели миналата година международен търг за проектиране и изграждане на хранилището, в конкуренция с още две компании COGEMA LOGISTICS - Франция, и АТОМСТРОЙЕКСПОРТ - Русия.

Проектът за хранилището е на стойност 48.7 млн.евро и се финансира от Международния фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на 1 и 2 блок на "АЕЦ Козлодуй" чрез ЕБВР. Изпълнението на проекта ще продължи 31 месеца.

Договорът е на стойност 48.7 милиона евро и се финансира от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на 1 и 2 блок на атомната електроцентрала, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Договорът включва проектиране, изграждане, изпитания и пускане в експлоатация на новото съоръжение за съхраняване на касети отработено ядрено гориво на територията на АЕЦ. Проектът осигурява безопасно съхраняване на касетите в срок до 50 години. Условие към немската фирма е хранилището да бъде проектирано по начин, който позволява в бъдеще капацитетът му да бъде разширен.

Споделяне

Още от Бизнес