АЕЦ трябва да ес откаже от услугите на "Атоменергоремонт", ако АЯР се усъмни в компетентността на фирмата

Ако Агенцията за ядрено регулиране се усъмни в компетентността на "Атоменергоремонт" след приватизацията на ремонтното предприятие, първата стъпка е АЕЦ "Козлодуй" да се откаже от услугите му, ако не - да бъде отнет лицензът за експлоатаци на блоковете, коментира пред БТА директорът на регулаторния орган Емил Вапирев.

Той обясни, че е възможно Агенцията за ядрено регулиране да направи проверка на фирмата по поддръжка и експлоатация на АЕЦ"Козлодуй". Според Вапирев опитът и дейността на организациите, с които работи АЕЦ"Козлодуй", се контролират чрез лиценза за блоковете.

От Агенцията за приватизация съобщиха за mediapool.bg, че докладът по сделката за "Атоменергоремонт" е бил внесен Надзорния съвет в понеделник- 16 юни. От тогава тече и 14 дневния срок в който трябва да излезе окончателно решение иначе се счита, че е налице мълчаливо одобрение.

В документите внесени в надзора не са фигурирали разрешенията за допуск за работа с класифицирана информация, които се изискват от правилата на конкурса. В АП преценили, че те могат да бъдат предоставени направо на надзорния съвет, който въз основа и на тази информация да вземе окончателнотно си решение.

На първо място в конкурса е красирана "Българска енергийна компания",която е се свързав с Константин Димитров- Самоковеца.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?