АЕЖ "акредитира" влезли в затвора турски журналисти за срещата ЕС - Ердоган

АЕЖ "акредитира" влезли в затвора турски журналисти за срещата ЕС - Ердоган

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България издаде символични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 турски журналисти.

"Събитието е изключително важно и мястото на тези наши колеги е в Евксиноград. Те трябва да бъдат там и да вършат работата си – да задават въпроси на политиците и да ги държат отговорни за ангажимента, който са поели, към обществото. За съжаление тези 95 души няма да могат да присъстват, тъй като са лишени от свобода. Ние каним българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символични баджове с имена и снимки на свои турски колеги и да говорят и от тяхно име", обясниха от АЕЖ.

"Дори да сложите критичните журналисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще говорят други. С техния глас ще говорим ние. Затова и организирахме тази необичайна акредитация – 95 акредитационни карти, наредени на една маса, изглеждат много. Но представяте ли си, че зад всяка една стои човек, а зад този човек стоят неговото семейство, приятели, читатели, зрители, слушатели? В крайна сметка стоим всички ние, тъй като мисията на истинския журналист е да служи на цялото общество. Затова, когато толкова много журналисти са лишени от свобода, в най-пълна степен важи максимата, изречена от Мартин Лутър Кинг: Никой не може да бъде свободен, докато всички не бъдат свободни", добавят от асоциацията.

От АЕЖ настояват Турция незабавно да освободи задържаните заради работата им журналисти.

"Европейският съюз в никакъв случай не трябва да мълчи по този въпрос и трябва да поставя съдбата на задържаните журналисти като условие за всякакво сближаване с Анкара", категорични са от асоциацията.Те припомнят, че след неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. Турция се превърна в най-големия затвор за журналисти в света.

От асоциацията разчитат на солидарност от българските и европейските журналисти. За символичната акредитация са използвани снимки, предоставени от Стокхолмския център за свобода. Имената на акредитираните са проверени в четири независими един от друг източника.

Споделяне

Още от България