АЕЖ-България очаква нападението срещу Слави Ангелов да бъде разкрито

Слави Ангелов, фейсбук

Асоциацията на европейските журналисти – България осъди нападението срещу главния редактор на вестник "168 часа Слави Ангелов" и изрази очакванията си то да бъде разкрито. Журналистът бе нападнат и пребит с метални пръти пред дома си в центъра на София във вторник вечер. Ангелов разказва, че извършителите на побоя са били двама и са използвали метални пръти, докато трети е снимал.

"Известните до момента факти водят до извода, че побоят е поръчков и вероятно е документиран, за да се отчете пред поръчителя. Нападението срещу Слави Ангелов е заплаха не само към него, а към всички журналисти в България", коментира асоциацията.

Организацията настоява за провеждане на бързо и ефективно разследване.

"Властите са длъжни да открият, изправят пред правосъдието и накажат, както физическите извършители, така и поръчителите на това зверско деяние", се казва в позицията

АЕЖ – България вече е сигнализирала своите международните си партньори и Съвета на Европа за инцидента, който е "поредното доказателство за това колко опасна може да бъде професията журналист".

По същото време генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков обяви позицията на медията, че нападението е "акт на страхливци".

"Побоят над нашия колега е недопустим, варварски акт, който всички ние осъждаме. Надяваме се, че разследващите органи ще намерят извършителите възможно най-бързо. Това ще бъде знак, че свободата на разследващата журналистика е ценна на цивилизованото българско общество и престъпността ще бъде наказана за всеки акт на насилие срещу представител на медиите", се казва в позицията.

БНР изразява готовност да даде гласност на всяко журналистическо разследване на "168 часа" и всички други професионални новинарски медии в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България