АЕЖ: Държавата трябва да връчи акт, а не орден на Петьо Блъсков

Асоциацията призова президентът да отхвърли спорното предложение за награда

АЕЖ: Държавата трябва да връчи акт, а не орден на Петьо Блъсков

Държавата трябва да връчи акт за административно нарушение, а не орден на издателя на в. "Труд" Петьо Блъсков, призова в своя позиция Асоциацията на европейските журналисти – България.

През седмицата по инициатива на министъра на културата Боил Банов правителството предложи на президента Румен Радев да награди Блъсков с орден "Св. св. Кирил и Методий". Отличието се дава за значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката.

Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане, посочва асоциацията. АЕЖ обаче е на мнение, че подобни награди не би трябвало да се дават в замяна на медиен комфорт.

Организацията припомня, че през седмицата Европейската комисия публикува доклад за върховенството на закона в България, който съдържа констатацията, че политическият климат не е благоприятен за независимите медии и много медийни собственици предпочитат да бъдат близки до правителството. С"ъществен въпрос е дали държавните отличия не се използват като един от инструментите властта да държи тези собственици в близкото си обкръжение", пише АЕЖ.

Европейската комисия посочва като проблем натиска, както върху независими журналисти, така и върху представители на гражданския сектор посредством клеветнически кампании.

"В последните години вестник "Труд" на издателя Блъсков се утвърди като медия, даваща трибуна точно за подобни очернящи кампании срещу активисти, борещи се за съдебна реформа, за защита на околната среда или срещу езика на омразата. "Труд" е медия, в която често могат да бъдат прочетени публикации, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война срещу ценностите на Европейския съюз, либералната демокрация и човешките права", пише в позицията.

В доклада си Европейската комисия споменава и липсата на прозрачност в собствеността на медиите. В регистъра, който Министерството на културата поддържа, относно собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 година не могат да бъдат открити както "Труд", така и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушение и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го санкционира. Затова вместо да предлага награждаването на Блъсков с орден, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си изпълни законовите задължения и да връчи на издателя на "Труд" акт, призовава журналистическата асоциация.

АЕЖ не е против награждаването на медийни личности с държавни отличия, но смята, че подобни награди трябва да се връчват за заслуги към обществото, а не към властта.

АЕЖ призовава президентът Румен Радев да отхвърли предложението на правителството за награждаване на Петьо Блъсков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?