АЕЖ иска МВР да осветли проверката за побоя и ареста на Димитър Кенаров

АЕЖ иска МВР да осветли проверката за побоя и ареста на Димитър Кенаров

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ- България) настоява Министерството на вътрешните работи (МВР) да публикува всички материали от проведената вътрешна проверка по ареста и побоя над журналсита Димитър Кенаров по време на антиправителствен протест на 2 септември 2020 г.

До позицията на АЕЖ- България се стигна, след като преди дни се разбра, че вътрешната проверка в МВР не е установила неправомерни действия на служители на МВР, довели до незаконен арест и нанесени телесни повреди на Кенаров. 

Кенаров бе задържан от полицията, докато отразяваше протестите срещу правителството и главния прокурор на 2 септември. Въпреки че многократно се легитимирал пред служителите на МВР и показал своята прес карта, той бе извлечен от пл. "Независимост".

"Камерата му е счупена и изчезва. Поставени са му белезници, като според медицинската експертиза е многократно удрян и ритан в главата. Държан е в автомобил на МВР с други арестувани, а след това е откаран в столично РПУ, където е освободен, без да бъде издадена заповед за задържането му. Отказана му е адвокатска защита", припомнят от АЕЖ.

Още в началото на проверката асоциацията изрази притеснения, че публични изказвания на главния секретар на МВР Ивайло Иванов съдържат внушения, които могат да повлияят на проверката.

"Действията на служителите на МВР срещу Кенаров, а също така и срещу журналисти, предизвикаха сериозна реакция у нас и в чужбина. Припомняме, че казусът беше регистриран на платформата на Съвета на Европа за сигурност на журналистите. Редица международни организации също призоваха за задълбочено разследване, включително "Репортери без граници", комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович, Комитетът за защита на журналистите и др", посочват от АЕЖ. 

За насилието и ареста на Димитър Кенаров е сезирана и прокуратурата, но за това какво се случва след подаването на сигнала също няма яснота.

АЕЖ-България изразява своето притеснение, че, макар да е бил сезиран с жалба от Кенаров, българският съд вече четвърти месец не се е произнесъл по същество за законността на задържането му, при положение че законът предвижда незабавно произнасяне по дела срещу полицейско задържане. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?