АЕЖ: Изборът на Вежди Рашидов начело на комисията по култура и медии е лош сигнал

Вежди Рашидов

Избирането на народния представител Вежди Рашидов начело на парламентарната комисия по културата и медиите е лош сигнал за медийния сектор в България, заяви Асоциацията на европейските журналисти.

"В качеството си на министър на културата Рашидов, прекрачи недопустима граница, като си позволи да дава напътствия на журналиста от Българската национална телевизия Георги Ангелов какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му", припомня АЕЖ.

В писмо на бившия министър до обществената телевизия, излъчено в ефира ѝ през юли м.г., той недоволства от критиките към опазването на културното наследство, изразени от експерти в "Денят започва с култура". Рашидов си позволи да се обърне към водещия Георги Ангелов с думите: "съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

"Този директен политически натиск и опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги бе осъществен посредством официално право на отговор до Българската национална телевизия. Тази публичност бе ясно доказателство, че министърът се чувства недосегаем и не се притеснява от реакцията на обществото. Това бе потвърдено и от отказа му да подаде оставка след избухването на скандала", посочва АЕЖ.

В позицията се припомня и друг медиен скандал, в който бе замесен Рашидов - отпускането на публични средства по комуникационната стратегия за предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз на избрани по неясни критерии медии и чрез дружества, свързани с роднини на министъра и други членове на кабинета.

"Неясни бяха и критериите, по които Министерството на културата избра десет журналисти, които да командирова до Париж във връзка с изложба в Лувъра през 2015 г. Признанието на Рашидов "Аз съм ги повикал (журналистите – б.а.) не да ми създават скандали" навежда на съмнения за купуване на медиен комфорт", заявява АЕЖ.

С оглед на репутацията на Рашидов, Асоциацията на европейските журналисти-България намира, че избирането му на този пост е лош знак. В навечерието на българското председателство на ЕС, в момент, когато съюзът е изправен пред предизвикателството на масирана антиевропейска пропаганда и фалшивите новини, най-висшият орган в една парламентарна република е натоварен с огромна отговорност и не може да си позволи личност със спорна репутация да оглавява тази толкова важна комисия.

В същото време, сред депутатите в 44-то Народно събрание и сред членовете Комисията по културата и медиите присъстват утвърдени журналисти, които вероятно биха могли да допринесат за подобряването на медийната среда в България, ако оглавят ресорната комисия, заявява в позицията си АЕЖ.

Както е известно, Вежди Рашидов изпадна в последния момент от състава на кабинета "Борисов 3", с което премиерът Бойко Борисов си спести граждански протест още в първия ден на новото правителство, каквато подписка бе организирана от творци и общественици. Многобройните скандали, съпътствали двата министерски мандата на Рашидов, не попречиха на управляващата коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти" да го "компенсират" с председателския пост на комисията по култура и медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България