АЕЖ определи като "недопустимо" искането на Димитър Главчев ДАНС да разследва Mediapool

АЕЖ определи като "недопустимо" искането на Димитър Главчев ДАНС да разследва Mediapool

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) разпространи позиция по повод настояването на заместник-председател на Народното събрание ДАНС да провери кореспонденция между Mediapool.bg и Европейската комисия.

В неделя зам.-председателят на парламента Димитър Главчев призова през ефира на телевизия “Канал 3” (собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски) специалните служби, посочвайки конкретно ДАНС, да извършат проверка насочена срещу сайта Mediapool заради твърдяно “разклащане на институции” (целият пасаж можете да видите долу).

Подобен призив, отправен от орган на власт, какъвто е зам.-председател на Народното събрание към специална служба, имаща контраразузнавателни функции и насочен срещу издание, е недопустим в едно демократично общество, в което свободата на медиите е призната от властите ценност, посочва АЕЖ.

Считаме, че призивите на зам.-председателя на парламента медии да бъдат проверявани за това как са се сдобили с информация са опасен прецедент, който може да наложи атмосфера на сплашване и да провокира автоцензура.

АЕЖ цитира и точните думите на Главчев, според когото кореспонденция между медия и Еврокомисията, както и тълкуванието на официалния отговор от ЕК, е "разклащане на институции".

Текстът е свален от предаването на Канал 3 "Беновска пита":

"Димитър Главчев: Ако тука това е вярно наистина, тука вече става въпрос за разклащане на институции. И аз призовавам и служби, специалните служби, които имат такава насоченост да се заемат с това.

Водещ: Кои специални служби, ДАНС?

Димитър Главчев: Не съм много специалист, да, ДАНС примерно, е те такава една от тези специални служби, разузнаването.

Водещ: Какво да направи ДАНС?

Димитър Главчев: Ами да разследва случая. Има вече достатъчно информация.

Водещ: Кой случай?

Димитър Главчев: Случаят с писмото до Европейската комисия. Как се появил в едно електронно издание това писмо с всичките отговори, пък които се получават от Европейската комисия."

---------------

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?