АЕЖ призова Кошлуков да каже кой иска да свали Горан Благоев от ефира

Горан Благоевн по време на протест срещу дейността на Светия Синод, архивна снимка БГНЕС

Генералния директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков да обясни какво в действителност се случва с предаването "Вяра и общество", да направи публична комуникацията между Светия Синод на Българската православна църква и БНТ относно предаването и да каже кой всъщност иска да свали водещия му Горан Благоев от ефир. За това призова Асоциацията на европейските журналисти – България.

В разпространена в неделя нейна позиция се посочва: "Дълбоко смущаващо е заявеното от Митрополит Гавриил: "За пръв път се запознах с г-н Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. Синод на БПЦ, за да обсъди според неговите думи "скандалното предаване" на "Вяра и общество" от 06.06.2020 под надслов "Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията".

Според организацията Кошлуков трябва да разкрие дали действително той е потърсил Светия Синод, за да дискутира предаване на ръководената от него телевизия.

"Това би могло да се изтълкува като директно вмешателство на външна институция в работата на обществена медия, с цел да  се наложи цензура върху журналист. Или дори по-лошо – търсене на съдействие от външна институция от страна на ръководството на медията за разправа с журналист. Логичното поведение би било ръководството на телевизията да стои зад журналистите, а не да търси помощ отвън, за да оказва натиск върху тях", смятат от АЕЖ-България.

Асоциацията допълва, че "буди притеснения и фактът, че в предаване на Емил Кошлуков преди време лидерът на "Атака" Волен Сидеров изрази публично недоволството си от предаването на журналиста Горан Благоев".

АЕЖ припомня също така, че от времето на първото кандидатстване на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ остава и въпросът за обвързаността на генералния директор на БНТ с партия "Атака", заради телевизионния стаж, за който се посочва, че е имал в редакционния мениджмънт в телевизия "Алфа".

Скандалът с намерението на Кошлуков да свали от ефира предаването избухна на 16 юни, след като Горан Благоев написа във Фейсбук, че "Вяра и общество" не е включено в лятното програмна схема на обществената телевизия.

За запазването на предаването в същия формат и със същия водещ бе отворена петиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество