АЕЖ призова протестиращи и полиция за толерантност към журналистите

снимка БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България призовава протестиращите и полицията за толерантно отношение към представителите на медиите.

"Присъствието на представители на различни медии на мястото на събитията е ключово за доброто отразяване на случващото се. Затова на репортерите трябва да се оказва съдействие и да не им се пречи да изпълняват задълженията си. Важно е репортерите да не стават жертва на вербална или още повече физическа агресия заради редакционната политика на медията, за която работят", пишат от АЕЖ.

Асоциацията напомня, че винаги се е противопоставяла на превземането на голяма част от българските медии и поставянето им в услуга на олигархията.

"По тази причина добре разбираме гнева на част от протестиращите към определени медии. Част от проблема идва и от систематичните очернящи кампании, водени от някои медии срещу гражданското общество, което руши цялостно доверието в медиите и улеснява поставянето на всички медии под общ знаменател, като води до това трудно да се различават порядъчната и професионалната журналистика от тази, която е в услуга на политически и частни бизнес интереси", се казва в призива.

Журналистическата организация подчертава, собствениците и ръководствата на тези медии, които изневеряват на журналистическите стандарти, носят немалка отговорност за състоянието на държавата.

"В същото време, понякога потърпевши от политиката на тези ръководства са и самите журналисти и никак не са редки случаите на прояви на вътрешна съпротива от различни журналисти, които рискувайки работното си място, намират начин да заобиколят указанията, като вършат работата си според разбиранията си. Би било дълбоко нечестно и демотивиращо за тях, ако точно те стават мишена на агресия от страна на протестиращи против корупцията", пише в позицията.

Според АЕЖ всеки един гражданин е в правото си да се съгласи или да откаже да говори пред дадена медия, а също така да мотивира своето решение.

"Призоваваме обаче това да става по начин, културен и запазващ достойнството на репортерите и със знанието, че без да имаме ясна картина от мястото на събитията, обществото ни ще превърне за пореден път жертва на политически манипулации", казва асоциацията.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?