АЕЖ призова за нетърпимост към заплахите спрямо журналисти

Поводът е намерението на Делян Пеевски да "прочисти" бТВ от Светослав Иванов

Светослав Иванов

"Асоциацията на европейските журналисти – България" призова в сряда за нетърпимост към всяка форма на заплаха и неправомерен натиск спрямо журналисти.

"Категорично се противопоставяме на заплахите срещу наши колеги заради въпросите, които задават като част от работата си. Призивите за "прочистване” на медиите от журналисти, които дръзват да питат, т.е. да вършат отговорно работата си, са недопустими", смята АЕЖ.

Повод за реакцията на организацията бе публикуван материал във вестниците "Телеграф" и "Монитор" във вторник, в който се отправя призив телевизия бТВ да бъде "прочистена” от журналисти като водещия на предаването "120 минути" Светослав Иванов.

Атаката срещу Иванов дойде в отговор на зададени от него въпроси към американския бизнесмен Ярив Лернер, изпълнителен директор на компания "Ню Бояна", във връзка с обявеното намерение на дружеството да придобие част от издателския бизнес на депутата Делян Пеевски, към който принадлежат и вестниците "Монитор" и "Телеграф".

В предаването "120 минути" в неделя Светослав Иванов попита Лернер дали се притеснява от това, че "някои от тези издания са натоварени с доста негативи през годините, подозирани са в доста политически зависимости, в това, че са служели за средство за саморазправа с много неудобни и политически, и икономически опоненти". Към този въпрос Иванов допълни, че "това е нещо, което е констатирано от големи международни организации, а пък и от българското общество".

На този въпрос Ярив Лернер отговори с "Да", т.е. че се притеснява. Той съобщи, че сделката "няма да бъде финализирана скоро".

В понеделник и вторник последваха публикациите в "Монитор", "Телеграф" и "Блиц" със заглавие: "Тв ехото на олигархията с акция по опорки срещу Пеевски".

"И тъй като от месеци именно медиите от кръга "Капитал" тиражират слуха, че бТВ ще бъде продадена, то ако това е вярно, добре е същата телевизия най-после да бъде прочистена от "журналисти" като Светослав Иванов, използващи националния ефир за осъществяването на елементарни манипулации, в услуга на менторите му", призоваваха официалните и "присъдружни" медии на Пеевски в неподписани статии.

"Тъй като тези нападки към журналисти не са прецедент и с оглед на политическото и икономическото влияние на Пеевски в България, подобни публикации биха могли да се възприемат и като заплаха срещу журналиста и опит за оказване на натиск върху ръководството на телевизията", смята АЕЖ.

Според асоциацията случаят много напомня натиска, на който бяха подложени журналистите от друга национална телевизия - "Нова телевизия", които дълго време бяха държани в напрежение, че медията може да бъде придобита от Пеевски или приближени до него лица и това да доведе до прочистване на неудобните.

"Този натиск ескалира в коментара на съпартиеца на г-н Пеевски, депутата Йордан Цонев, който в ефир каза на водещите на сутрешния блок: "Пеевски ви праща много поздрави и ви желае творчески успехи”. Малко по-късно Анна Цолова изчезна от ефир, а другият водещ Виктор Николаев стана обект на нови заплахи от политици, този път от управляващото мнозинство", припомня АЕЖ.

"Ако известни журналисти от национални телевизии могат да бъдат подлагани на неприкрит публичен натиск, то със сигурност професионалистите, които работят в по-малки медии в цялата страна, са в още по-тежка ситуация", смята организацията.

Затова тя призова за солидарност и нетърпимост към всяка форма на заплаха и неправомерен натиск спрямо журналисти.

Споделяне

Още от Бизнес