АЕЖ: Сделката на Нова тв и Канал 3 ще е удар върху медийния пазар

АЕЖ: Сделката на Нова тв и Канал 3 ще е удар върху медийния пазар

Придобиването на Канал 3 от "Нова телевизия" създава условия за господстващо положение на бъдещата медийна група и това ще удари сравнително малкия тв пазар в България, смятат от Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ). В позицията на организацията по повод сделката, чакаща одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се припомня, че аргументите, с които антимонополният орган забрани на чешкия милиардер Петр Келнер да купи "Нова броудкастинг груп" напълно важан за сегашната ситуация.

Обединената медийна група би била огромен за мащабите на страната медиен конгломерат, смятат от журналистическата организация.

"С настоящата сделка се цели придобиване на "Канал 3", музикалните радиостанции "Веселина", "Витоша", Magic FM, The Voice и музикалната телевизия The Voice TV. Според данните за гледаемостта на телевизиите, Нова телевизия е една от двете най-гледани телевизии в България. Проучвания ѝ отреждат и първото място. "Канал 3" също е сред най-гледаните телевизии, на моменти рейтингът му достига до четвърто място", пише в позицията.

Според АЕЖ концентрацията на двете групи би оказала сериозно въздействие върху сравнително малкия телевизионен пазар в България и вероятно би създало условия за господстващо положение, поставяйки в неизгодна ситуация основните конкуренти на Нова телевизия – бТВ и Българската национална телевизия. "Освен върху телевизионния, сделката би се отразила и върху целия медиен пазар в България – концентрирането на медии от почти всички видове и тематични области би било нелоялно предимство пред конкурентите, опериращи на което и да е подразделение на медийния пазар", посочват още те.

АЕЖ подчертава, че предлаганата сделка ще официализира и сега съществуваща неформална концентрация.

"След смяната на собствеността на "Нова броудкастинг груп" ключови фигури от мениджмънта и журналистите на "Канал 3 се прехвърлиха в Нова телевизия – двете медии следват сходна редакционна политика, характеризираща се с подкрепа за управляващите, както и на интересите на депутата от опозицията Делян Пеевски. Макар и официално да не принадлежат на Пеевски, има съществени сходства между съдържание, появяващо се в двете медийни групи и във вестниците на депутата. Целта на придобиването на "Канал 3" от "Нова броудкастинг груп" вероятно е да оптимизира процесите в обединената медийна група", добавят още от АЕЖ.

Оттам припомнят и как преди време КЗК отказа придобиването на "Нова броудкастинг груп" от чешкия бизнесмен Петр Келнер. "Тогава КЗК установи, че придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата, и утвърден имидж. Според тогавашното решение значителният брой средства за масова информация, с които би разполагала обединената група, би ѝ дало съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги", пише още в позицията.

Асоциацията посочва, че ако при провалената сделка с Келнер, кандидат-купувачът не притежаваше други медии, а единствено сравнително неизвестния сайт за обяви pazaruvaj.com, сега тогавашните аргументи звучат съвсем основателно, тъй като става дума за концентрация между две групи със значителен медиен ресурс. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?