АЕЖ в опровержение към БСП: Не сме заемали позиция за ЦИК

АЕЖ в опровержение към БСП: Не сме заемали позиция за ЦИК

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) опроверга твърдението на БСП, че АЕЖ е подкрепила искането на партията за смяна на Централната избирателна комисия преди евроизборите.

Пресцентърът на левицата разпространи съобщение за проведена среща с АЕЖ, в което се казва: "От Асоциацията и БСП се обединиха, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона. Нинова призова за обща и надпартийна позиция по този въпрос".

Половин час по-късно АЕЖ уточни, че темата на срещата е била друга - промените в Закона за личните данни, които създават предпоставки за автоцензура и цензура. Поправките подлежат на ново обсъждане, след като президентът им наложи вето. Затова от АЕЖ поискали срещи с председателите на двете най-големи парламентарни групи - на БСП и на ГЕРБ. Социалистите поели ангажимент, че ще подпетят ветото, въпреки че на при окончателното гласуване са приели противоречивите текстове.

"След края на официалната част от БСП повдигнаха темата за предстоящите избори и заявиха, че ще търсят подкрепата на журналистите за осигуряване на честен изборен процес. Бе споменато и желанието на партията за смяна на настоящия състав на ЦИК. Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските журналисти и нито сега, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по темата", подчертаха от АЕЖ.

"Не разбираме острата реакция на представителите на асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора", отговориха по-късно от БСП.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?