АЕЖ: Жълти медии ползват изфабрикувани цитати срещу журналисти

АЕЖ: Жълти медии ползват изфабрикувани цитати срещу журналисти

Асоциацията на европейските журналисти-България осъжда и нарича клевети информацията в две медии за журналистката Мария Черешева, която е и член на управителния съвет на организацията. Сайта Блиц и вестник Уикенд замесват името на Черешева в история с лицето Мохамед Далил, извършил атентат в Германия.

Според публикациите Черешева се е срещала с Далил и е правила интервю с него. Журналистката никога не е работила и за Българската национална телевизия, както се твърди в манипулативните материали, нито познава Далил. Асоциациата е възмутена от клеветите в жълти издания и категорично отрича тези твърдения да отговарят на истината.

"Изумени сме защо името на Черешева изобщо попада в изданията. Известно е, че Далил наистина е давал интервю за Българската национална телевизия, но единственият журналист, за който има данни да е разговарял с него, е Теодора Асенова. Този факт бе съобщен от самата телевизия и в него няма нищо конспиративно – част от преминаващите през страната кандидати за убежище, нормално попадат в обектива на медиите.
Нещо повече, изданията дори са изфабрикували цитати, които приписват на Мария Черешева. Думи, които тя никога не е казвала нито пред БНТ, нито пред която и да е било друга медиа. Очевидната цел на този подход е да се придаде автентичност на манипулативните и лъжовни публикации. Този похват на измисляне на цитати попада отдавна в полезрението ни като символ на дъното, до което е достигнала таблоидната българска журналистика", пишат от организацията.

Според АЕЖ "атаката срещу Черешева не е случайна и се дължи на позициите, които АЕЖ заема в защита на качествената журналистика, както и на факта, че Черешева е добър и обективен журналист, отказващ да служи на пропагандата, насаждаща омраза между хората".

От организацията уточняват, че ще окажат пълно съдействие на Мария Черешева да потърси правата си.

"Отделно от журналистическата си работа, Черешева е и граждански активист, включил се в голям брой хуманитарни акции, включително такива, целящи да облекчат положението на бежанците, търсещи спасение от войни и преследване в своите страни. Клеветите, обидите и включително и престъпленията, които се преписват на Мария Черешева, също така създават реална опасност за нейната сигурност", завършва позицията.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?