Аферата "Боклукгейт": Защо съдът върна Атанас Бобоков в ареста

Атанас Бобоков в спецсъда. Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Атанас Бобоков, собственик на завода за акумулатори "Монбат", бе върнат в ареста миналата седмица от апелативния спецсъд, след като първата инстанция постанови, че той може да излезе на свобода срещу гаранция от 700 хил. лв. Заедно с него бяха освободени и други двама от обвиняемите – бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков (80 хил. лв.) и плевенският бизнесмен Николай Миховски (300 хил. лв.). Окончателното решение е обаче, че засега те остават в ареста.

Има данни, че е знаел

Освен Атанас Бобоков по това дело обвиняем е и брат му Пламен. Срещу него обаче има и отделно дело – заради комуникацията с президентския секретар Пламен Узунов.

По делото за боклука Бобокови са привлечени към отговорност за участие в престъпна група. Според разследващите двамата са участвали в схема, ръководена от Живков, чрез която опасните отпадъци от "Монбат" са били незаконно депонирани на разилчни места в страната – първоначално в Лом, а след това в Плевен и близките села. Това ставало чрез дружества, контролирани от другите двама обвиняеми бизнесмени – Миховски и Айгюн Еминов. Фирмите били лицензирани от екоминистерството, но нямали никакъв капацитет, твърди прокураутрата. Затова отпадъците били струпвани на различни площадки.

В заключенията си апелативният съд, който върна Бобоков в ареста, посочва, че има доказателства за това, че той е знаел, че фирмите на Миховски и Еминов нямат капацитет. Такива показания са дали бившият директор на предприятието "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов. Той също е обвинявм по делото, но и основен свидетел на прокуратурата. Богданов разказва, че инвестициите за постигане на такъв капацитет били огромни – в рамките на милиони евро. Друг свидетел, с инициали С.Ж., разказал, че Бобоков го попитал за мнението му за отпадъците, а той му отвърнал, че в България няма фирма с такъв капацитет.

"Също така, не без значение за предполагаемото знание на обвиняемия Бобобков, че дружествата, на които е предаван опасния отпадък не го са го обработвали, тъй като нямали капацитет за това, са данните по делото, че при откриване на нарушения на площадката в гр. Лом тази дейност била прехвърлена в гр. Плевен, за което били използвани други две фирми", пише в определението на съда.

Има опасност

Друго заключение на апелативния спецсъд е, че макар да са изминали повече от два месеца от ареста на Бобоков, рискът от извършване на престъпление не е намалял. Точно обратната бе констатацията на първата инстанция, която пусна бизнесмена под гаранция.

Апелативният съд обаче е на противното мнение. В определението му се посочва, че според показанията на Богданов в края на миналата година, когато полицията намерила незаконно депонирани боклуци на площадка край Плевен, Бобоков изпратил своя служителка в София, "за да изготви документи с невярно съдържание и да окомплектова всички необходими книжа, във връзка с предстоящата проверка".

"Тези данни за невярно документиране и то, инициирани от обвиняеми, са показателни за настоящия състав в аспекта на съществуването на реална, а не хипотетична опасност от извършване на престъпление, която успешно може да бъде преодоляна чрез задържане под стража", пише в съдебното определение.

Синът на зам.-министър Живков

Наскоро по това разследване бе повдигнато обвинение на още един бизнесмен – Васил Коцев от Ботевград. Той е собственик на фирма за рециклиране, която държи на склад полиетиленови отпадъци от години на площадка в Кремиковци. Според прокуратурата Коцев е бил много близък до бившия зам.-министър на околната среда Живков и реално той е ръководел фирмата.

Свидетели по делото твърдят, че Коцев е наричан "синът на зам.-министър Живков", макар че двамата нямат никаква роднинска връзка. Самият Коцев отрича. Свидетел по делото твърди, че е присъствал на среща между двамата, по време на която Живков давал подробни указания за работата на фирмата, отбелязва съдът.

Друг обвиняем е бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов. Според разследващите той е осигурявал чадър над фирмите на Миховски и е предупреждавал за предстоящи проверки. Анонимен свидетел по делото разказал, че бизнесменът организирал купони в плевенски заведения, на които присъствали служители на РИОСВ и бившият ѝ шеф, пише в съдебното определение.

Споделяне

Още по темата

Още от България