Аферата “САПАРД” прераства в мегадело

Аферата “САПАРД” прераства в мегадело

Започналата в началото на 2007 г. афера ”САПАРД” се очертава като второто започнато през мандата на Борис Велчев мегадело след ”Топлофикация - София”. До края на тази година трябва да стартира съдебният процес срещу общо 9 души, обвинени за източване на средства от програмата за подпомагане на земеделските производители, съобщиха за Mediapool от прокуратурата.

Обвинението е по член 212 ал. 3, който третира документната измама с цел източване на средства, принадлежащи на Европейския съюз. Ако бъде доказана вина в съда, наказанието срещу обвиняемите може да бъде между 3 и 10 години затвор.

На деветимата вече са предявени обвинения в рамките на досъдебното производство. По информация на Mediapool следствените действия вече са приключили, а в момента се прецизира обвинителният акт. Според прокуратурата измамата е за малко над 14 милиона лева. До края на месец ноември материалите трябва да бъдат дадени на адвокатите на обвиняемите, за да се запознаят с тях, а след това ще бъдат внесени и в Софийски градски съд.

Част от събраните доказателства по разследването за измама са отделени във второ досъдебно производство за пране на пари, което ще цели да докаже, че бизнесменът Людмил Стойков, активен поддръжник на президента Първанов, и още няколко души са замесени в този вид престъпна дейност. Вече са заявени съдебни поръчки за установяване на финансови операции в чужбина. Процесът за измама и разследването за пране на пари ще се движат едновременно.

Преди седмица от Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) съобщиха, че очакват аферата ”САПАРД” да влезе в съда до началото на следващата година.

Преди 10 месеца

Аферата гръмна през февруари, когато от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че група от 11 българи и чужденци са източили 7.5 милиона евро от програмата. Сигналът бе подаден на българските власти от ОАЛАФ.

Операцията в България бе проведена на територията на София, Ямбол и Шумен, а зад решетките се озова едрият бизнесмен Людмил Стойков. Освен това бяха арестувани шефът на шуменската “Родопа” Марио Николов, съпругата му Мариана Николова и Иван Иванов, собственик на ямболската птицекланица “Чубра”. Като участници в схемата прокуратурата посочи и Петя Хаджииванова и Радмил Петров и Анна Шаркова, но те не бяха арестувани.

Според обвинението измамите са извършени, след като по програма САПАРД в периода 2002 -2003 г. шестте фирми (Родопа Голд", "Родопа Мийт", "Еврофриго", "Родопа консерв", "Птицекланица Чубра" и "Палмигра") са кандидатствали за отпускането на средства за закупуване на машини за модернизиране на предприятия за месопреработка.

Прокуратурата посочи и схема – стари пребоядисани месарски машини се представят с документи за нови и внесени от Германия и Швейцария, срещу което САПАРД отпуска финансиране за закупуването им. Консултант по проектите е "Палмигруп", която е собственик на три от фирмите - "Родопа Голд", "Родопа Мийт" и "Родопа консерв".

Основното име във фирмите е на Марио Николов, който е собственик или има участие в повечето от тях. Индиректно в собствеността на пет от посочените дружества участва и Людмил Стойков, чийто подпис обаче никъде не фигурирал в документите за кандидатстване по проектите на  САПАРД.

Съдът блокира смети на управителя на "Родопа мийт" Анна Шаркова и на шефовете на "Палмигра" Иван Иванов и на "Еврофриго" Мариана Николов. Макар Людмил Стойков и Марио Николов да бяха обявени от прокуратурата за “мозъци” на престъпната схема, техни банкови сметки не бяха запорирани,  за да се обезпечи бъдеща глоба или конфискация. 

Людмил Стойков е сред спонсорите на втората президентска кампания на Георги Първанов. Собственик е на курорта “Дюни” и “Стомана индъстрис”, държи цесията на БДЖ. Към момента на задържането той бе председател на сдружението “Съюз за Перник”, но преди местните избори се оттегли, тъй като се обиди от инсинуации, че името му се замесва в купуване на гласове.

В интервютата, които даде след като излезе от ареста, Людмил Стойков категорично отрече да е финансирал каквато и да е политическа или президентска кампания. Пред вестник “Капитал” обаче той си “спомни”, че фирмите му наистина са дали пари за Първанов, но каза, че това време е бил във Франция.

Той се закани и да започне собствено разследване, за да установи как така името му било замесено в далаверите с месопреработвателни машини. Към момента всички замесени от българска страна лица за източването на САПАРД са на свобода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?