Аферата в НОИ-Силистра: Код ”Силно мой човек”

Шестима обвинени за схемата, от която са се възползвали кметове и общински съветници

Аферата в НОИ-Силистра: Код ”Силно мой човек”

Шестима души са обвинени за участие в престъпна група и длъжностно присвояване заради злоупотребите в НОИ-Силистра.

Сред тях са директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, началник на отдел ”Отпускане на пенсии“ - Силистра, бивш служител на НОИ от София, както и семейство - майка, баща и син, обясниха от прокуратурата на брифинг в събота.

От схемата са се възползвали около 20 души, а групата е действала от 2017 г.

Членовете на групата са притежавали пълномощни, с които са теглели пенсиите като заплащане за ”услугата“ за фалшифициране на решение за пенсия. В документите пишело, че хората са работили като миньори, за да получават максимални пенсии, но се оказва, че имат бегъл трудов стаж.

Установено е каква е била ролята на шефа на НОИ-Силистра.

”Той по телефона е диктувал на началничката на отдел ”Отпускане на пенсии“ лични дании, на лица, които са искали да получават пенсии, които не им се полагат. Тя записвала на бележка абревиатурата ”СМЧ - Пенчев“ - тоест ”силно мой човек - Пенчев“, каза Сийка Милева, говорител на специализираната прокуратура:

С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно. Не се извършвали нужните проверки.

В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства. Все още не е ясно с колко е ощетена държавата.

По време на разследването са претърсени 14 адреса и са иззети банкови карти, извлечения и ТЕЛК-ови решения. Има данни за 20 души, които са се възползвали от услугата. Сред тях има кметове, зам.-кметове, общински съветници, а и хора без никакъв трудов стаж.

Споделяне

Още по темата

Още от България