Афганистан гласува под заплаха от терор

Афганистан гласува под заплаха от терор

Непрестанни атаки на талибаните съпътстват провеждането на президентските и местни избори в Афганистан в четвъртък, предадоха световните агенции. Изборите протичат при засилени мерки за сигурност заради опасността от терористични актове. 300 000 полицаи и военни следят за реда в изборния ден. В столицата Кабул прелитат хеликоптери, а полицията е отворила допълнителни контролно-пропускателни пунктове. 

По-рано талибаните призоваха афганистанците да бойкотират вота и предупредиха, на хората, които гласуват, ще им бъдат отрязани пръстите.

Сигналите за въоръжени атаки в изборния ден не стихват. Талибаните съобщават,че са атакували вече 16 избирателни секции в цялата страна. Засега информацията не е потвърдена.

В столицата Кабул са затворени магазините, въведени са засилени мерки за сигурност. От сутринта в столицата са избухнали най-малко пет експлозии.

Двама екстремисти от радикалното движение на талибаните в Афганистан са били убити при престрелка със силите за сигурност в столицата Кабул, предаде АФП. Престрелката е избухнала само няколко часа след започването на президентските избори в страната, когато трима бунтовници са се барикадирали в сграда в града, след което открили огън срещу преминаващ полицейски патрул. След като сградата е била обградена, двама от терористите са били ликвидирани, а третият се издирва.

В южния град Кандахар бяха взривени няколко снаряда, вследствие на което четирима души пострадаха. В провинция в Северен Афганистан, една от ракетите улучи избирателна секция. На сградата са нанесени щети, но гласуването продължава. В съседна провинция е убит началник на местната полиция.

Полицията на Афганистан съобщава, че по време на въоръжените сблъсъци в северната част на страната са убити 22 талибани. Заради продължаващите вече няколко часа сражения всички разположени в близост избирателни секции са закрити.

Международната общественост окуражи афганистанците да гласуват, въпреки спорадичните прояви на насилие, за да изберат президент и да помогнат за проправянето на пътя на демокрацията в страната.

17 милиона души имат право на глас в 28 500-те избирателни бюра в 7000 избирателни района.
Преброяването на бюлетините ще стане ръчно в изборните бюра в периода 20 август - 2 септември. После урните ще бъдат запечатани и отваряни отново за повторно преброяване или проверка, ако има съмнения за измами. Предварителните резултати ще бъдат оповестени между 3  и 16 септември, а окончателните - на 17 септември.

Това са вторите преки избори за президент в Афганистан. Първите бяха в края на 2004 г. и бяха спечели от Хамид Карзай с 55 процента от гласовете. Сега в надпреварата участват 41 кандидати, но фаворити се очертават Карзай и бившият външен министър Абдула Абдула. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да събере на първия тур абсолютно мнозинство, тоест петдесет процента плюс един глас. Прогнозите сочат, че ще се стигне до балотаж между двамата, който ще се състои шест седмици след днешния първи тур.

Междувременно социологическо проучване на в. "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си сочи, че половината американци смятат, че САЩ не трябва да воюват в Афганистан. На противоположното мнение са 47 процента от анкетираните. През юли мнозинството запитани смятаха, че войната на САЩ в Афганистан е необходима.   

Само 24 процента от анкетираните са на мнение, че трябва да се изпратят още американски войници в Афганистан. 27 процента смятат, че сегашната численост на американския военен контингент там е достатъчна, а 45 процента искат тя да бъде намалена.

Относно произвежданите президентски и местни избори в Афганистан, само 31 процента от запитаните мислят, че те ще излъчат правителство, способно да ръководи ефикасно страната. На обратното мнение са 64 процента от анкетираните.Въпреки това 60 процента от американците одобряват начина, по който президентът Барак Обама води тази война, оставена му в наследство от предшественика му Джордж Буш, а 33 процента не го одобряват.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?