Афганистан и Русия основни приоритети на новия генерален секретар на НАТО

Новият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи за основни приоритети на алианса войната в Афганистан и подобряването на отношенията с Русия, съобщиха световните осведомителни агенции.

В понеделник Расмусен даде първата си пресконференция в Брюксел в качеството си на генерален секретар.

Според датчанина, цитиран от ББС, трябва да се водят преговори с умерените талибани в Афганистан. По думите му сред тях има групи "с които можеш да говориш".

Расмусен посочи още, че алиансът се нуждае от повече съдействие от страна на ООН, ЕС и други цивилни организации за гарантиране на сигурността и възстановяването на страната. В момента в международната операция в Афганистан участват повече от 61 000 души от 42 страни.

Расмусен заяви, че по време на четиригодишния му мандат афганистанците трябва да поемат сами грижата за сигурността в по-голямата част от страната. Той отбеляза обаче, че това няма нищо общо със стратегия на изтегляне.

Новият генерален секретар определи като втори основен приоритет подобряването на отношенията с Русия, като отбеляза че очаква трудности в тази насока.

Той посочи, че ще бъде предизвикателство за него да убеди руските лидери, че НАТО не е враг на Москва и отбеляза, че военният конфликт между Кремъл и Грузия преди година е имал много негативно влияние върху отношенията на Русия с алианса.

НАТО ще продължи да настоява за стратегическо партньорство с Русия, но Москва трябва да зачита суверенитета и териториалната цялост на своите съседи, заяви Расмусен, цитиран от Ройтерс.

Бившият датски премиер има и деликатната задача да се справи с очакванията в Украйна и Грузия за членство в НАТО въпреки противопоставянето на Москва.

Расмусен обяви, че на този етап Грузия и Украйна не са готови за членство в НАТО. В бъдеще обаче те щели да бъдат приети, за което алиансът ще продължи да им оказва необходимата помощ.

Новият  генерален секретар посочи още, че НАТО се нуждае от нова стратегическа концепция и за целта е назначил Мадлин Олбрайт, първата жена държавен секретар на САЩ, начело на група от 12 експерти, които да я подготвят.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?