Афганистан освободи 65 талибани, САЩ и НАТО недоволни

Афганистанските власти освободиха от затвора Баграм тази сутрин 65 заподозрени талибански бойци въпреки острите протести на Съединените щати, според които освободените затворници са заплаха за сигурността на Афганистан, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.

Президентът Хамид Карзай издаде заповед за освобождаването им преди няколко седмици. Това породи напрежение в отношенията между Афганистан и САЩ.

САЩ нарекоха "достойно за дълбоко съжаление" освобождаването. "Афганистанското правителство ще трябва да понесе последиците от това решение. Приканваме правителството да вземе всички възможни мерки, за да се увери, че освободените няма да извършат нови насилствени или терористични действия", цитира агенцията изявление на американското посолство в Кабул.

По-рано тази седмица афганистанските власти посочиха, че са проучили отново досиетата на тези хора с оглед оплакванията на САЩ.

"Настояхме за задълбочено проучване на досиетата им, но доказателствата срещу тях изобщо не бяха проучени сериозно" от афганистанските власти, заяви мисията на САЩ в Кабул. Според Щатите става дума за опасни лица, директно замесени в кръвопролитни атаки срещу войници от НАТО и афганистански военнослужещи.

Освобождаването на тези 65 затворници е "крачка назад за правовата държава в Афганистан и източник на правомерно безпокойство", за афганистанските и международните сили за сигурност, борещи се с талибанската съпротива, заяви тази седмица американското командване в страната.

Контролът върху по-голямата част от затвора в Баграм, наричан "Ориенталското Гуантанамо", бе прехвърлен от САЩ на афганистанските власти през март 2013 г. в присъствието на президента Карзай.

Дълбоко съм загрижен от решението на властите в Афганистан да освободят 65 задържани по обвинение в участие в убийството и раняването на местни цивилни и военни, както и на сили на ИСАФ. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

По неговите думи това решение, изглежда основано на политически сметки и без оглед на необходимостта от съдебно решение, представлява голямо отстъпление от върховенството на закона в страната. Според Расмусен това действие поставя значителни тревоги в областта на сигурността.

Афганистанското правителство е длъжно да поддържа върховенството на закона и да обезпечи сигурност в страната, се посочва в изявлението. Расмусен призовава афганистанските власти да положат всички усилия освободените да не създават нови заплахи за местните хора, както и за международните сили, посветили работата си на създаването на сигурност в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят