Афганистан прекратява преговорите със САЩ за споразумение за сигурността

Афганистанският президент Хамид Карзай е решил да прекрати преговорите за споразумението за сигурност със САЩ, като обвини Вашингтон в непоследователност в мирния процес с талибаните, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс.

На специално правителствено заседание президентът реши да прекрати преговорите със САЩ заради техните непоследователни изявления и действия по отношение на мирния процес, заяви говорителят Аймал Файзи.

Преговорите за двустранното споразумение за сигурност започнаха в началото на годината и ако бъде сключено, то ще дефинира американското военно присъствие в Афганистан през следващите години.

Талибаните преди ден откриха свое политическо представителство в катарската столица Доха и заявиха, че са готови за мирни преговори и че желаят да използват всички легални средства, за да прекратят чуждестранната окупация на Афганистан, припомня Асошиейтед прес.

Президентът Обама заяви, че това е "важна първа стъпка към помирение" между бунтовниците и правителството, а източници от администрацията съобщиха, че представители на САЩ и талибаните ще проведат двустранни срещи през следващите дни.

Новината последва повратна точка за американските сили в Афганистан - по-рано вчера афганистанските сили официално поеха грижата за сигурността в цялата страна от коалиционните сили, водени от НАТО.

Споделяне

Още от Свят