Афганистан, Северна Корея, Русия и Сирия обсъждат министрите на отбраната на НАТО

Йенс Столтенберг

Афганистан, Северна Корея, Русия и Сирия са сред темите, които американският министър на отбраната Джеймс Матис ще обсъжда с колегите си от НАТО на двудневната им среща в Брюксел, предаде Франс прес.

Срещата в сряда и четвъртък се провежда в момент, в който американският президент Доналд Тръмп е на дълга обиколка в Азия на фона на напрежението там заради севернокорейските ракетни и ядрени изпитания.

"Световната заплаха", която представлява режимът на Ким Чен-ун ще "бъде в менюто" на вечерята днес на 29-те министри на отбраната на страните от алианса. Тя ще се състои в централата на НАТО в Брюксел. На нея ще присъства и европейски дипломат номер едно Федерика Могерини.

Утре министрите на отбраната се очаква да обявят увеличаване на числеността на мисията си в Афганистан "Решителна подкрепа", наброяваща сега 13 000 военни, в знак на подкрепа на новата стратегия на Тръмп за Афганистан, обявена през август.

Утре следобед Матис ще събере в сградата на НАТО около шейсет министри и представители на страните от международната антиджихадистка коалиция. Те ще направят равносметка на кампанията срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.


Всички в НАТО са съгласни, че е необходим силен натиск над Северна Корея, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Натискът е пътя към мира, особено ни е необходим икономически натиск, добави той преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от алианса. Столтенберг отбеляза, че в това отношение Русия и Китай имат ключова роля като съседи на Северна Корея.

Той посочи, че освен САЩ, други държани от алианса и техни партньори са обещали изпращането на допълнителни военни в Афганистан. Няма да възобновяваме бойните действия там, дългосрочната ни цел е местните сили да се грижат за сигурността и установяването на траен мир. Ще продължим финансирането на афганистанските сили за сигурност, посочи Столтенберг. Той съобщи вчера, че се очаква в Афганистан да бъдат изпратени допълнително 3000 военни.

Столтенберг добави, че министрите ще обсъдят необходимостта интернет да попадне в обхвата на защитните мерки на алианса. Предвижда се интернет да бъде защитаван по същия начин, както територията и акваторията на държавите от НАТО.

Трябва да подобрим изискванията за цивилната инфраструктура в държавите от алианса, така че тя да може да бъде ползвана за военни цели. ЕС, НАТО и частният сектор имат ключова роля, отбеляза Столтенберг.

Споделяне

Още от Свят