Афганистанец е организатор на групата за трафик на хора през България

Освен него са задържани още двама българи, съобщи МВР

Афганистанец е организатор на групата за трафик на хора през България

Афганистанец е организатор на групата за трафик на мигранти през България. Това е установило разследването по случая с катастрофиралия микробус до момента, съобщи главният секретар на МВР комисар Младен Маринов на брифинг в Пазарджик в петък.

Заедно с афганистанеца са задържани и двама българи. Наложена им е постоянна мярка "задържане под стража".

Инцидентът стана на 4 юни край Пазарджик. Загинаха 10 души, а други 9 нелегални мигранти бяха ранени.

Организатор на канала е афганистански гражданин. Той е задържан и са му повдигнати обвинения за трафик на хора и за притежание на наркотични вещества.

Групата с нелегални мигранти е била сформирана извън територията на страната, сочат данните на МВР. Все още не е ясно как мигрантите са влезли в България – с буса през границата или със стълба през оградата.

На този етап не може точно да бъде установена и сумата, която чужденците са дали за прекарването им през границата, защото те не съдействат на разследването и дават противоречива информация, посочи главният секретар на МВР.

По думите на част от оцелелите мигранти някои са дали 5000 - 6000 евро за цялото трасе. Други твърдят, че са платили 2000 евро само за преминаване през територията на България.

При разпитите оцелелите са заявили, че са родени на 1 януари 1999 г. или 1 януари 1989 г. Само един се самоопределил като пакистанец и е представил документ, който в момента се проверява, каза окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

След възстановяването на оцелелите след тежката катастрофа, те ще могат да подадат молба за предоставяне на статут на бежанец.

Тези, които не пожелаят да се възползват от тази възможност, ще бъдат настанени в Домове за временно настаняване от затворен тип.

По случая досега са разпитани 15 свидетели.

След проверка на информацията, ангажираните с канала може да се окажат повече от тримата, които са в ареста и на които са повдигнати обвинения, каза главният секретар на МВР.

Осъществени са контакти с дипломатическите представителства на Пакистан и Афганистан с цел подпомагане на идентифицирането на жертвите и ранените, уточни Маринов.

В разследването на нелегалния канал на хора през стараната работят Областната дирекция на МВР в Пазарджик, Столичната дирекция на вътрешните работи, главните дирекции "Национална полиция" и "Борба с организираната престъпност", както и ДАНС, под ръководството на Окръжната прокуратура в Пазарджик.

Споделяне

Още от България