Афганистанската армия започна контраофанзива в завзетия от талибаните Кундуз

Афганистански специални части пристигат за битката с талибаните в Кундуз.

Афганистанската армия започна тази сутрин контраофанзива срещу талибаните, за да си върне контрола върху град Кундуз, предадоха световните агенции. Талибаните поеха контрола върху града след офанзива вчера.

Контраофанзивата на афганистанската армия вече се увенчава с успех и военните са си върнали контрола върху главното полицейско управление и затвора. Вчера талибаните освободиха от затвора стотици свои поддръжници.

В контраофанзивата участват военни подкрепления, дошли от други части на Афганистан.

Днес американските военни в Афганистан нанесоха въздушни удари по Кундуз в подкрепа на усилията на афганистанските сили.

Американските сили извършиха въздушен удар в Кундуз днес, за да елиминират заплаха за многонационалната коалиция в Афганистан и за афганистанските сили, поясни полковник Браян Трайбъс, говорител на оглавяваната от НАТО коалиция в Афганистан. Той не навлезе в подробности за удара, нито за това колко коалиционни сили се намират в Кундуз.

Вчера талибаните за първи път от 2001 г. завзеха главен град в Афганистан. Бунтовниците нахлуха в северния град Кундуз при голямо нападение с участието на стотици бойци. Падането на Кундуз е тежко поражение за правителствените сили, които се мъчат да се преборят с бунтовниците, откакто САЩ и НАТО се преориентираха към поддържаща роля в страната в края на миналата година.

Кундуз е един от най-големите градове в Северен Афганистан. През него минава важен в стратегическо и икономическо отношение търговски маршрут близо до границата с Таджикистан. Контролът върху Кундуз също така има символично значение, тъй като градът беше един от последните талибански анклави, които паднаха при предвожданата от САЩ операция през 2001 г..

Превземането на Кундуз, дори и временно, заплашва да усложни усилията на афганистанското правителство при преследването на един от приоритетите му - възобновяване на мирните преговори с талибаните. Преговорите изпаднаха в застой, след като през юли стана известно, че основателят на ислямското фундаменталистко движение молла Мохамад Омар е мъртъв. Разкритието доведе до криза в ръководството на организацията. Според експерти сега афганистанското правителство е изправено пред трудната задача да убеди бунтовниците, че те могат да спечелят повече чрез преговори, отколкото с бойни действия, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?