Афганистански бежанец, депортиран погрешка, се върна в Германия

Афганистански бежанец, депортиран погрешка, се върна в Германия

Афганистански бежанец, депортиран по погрешка от Германия, се върна днес в страната, предаде ДПА.

След като премина през паспортния контрол на берлинското летище "Тегел", 20-годишният мъж бе посрещнат от колега на адвоката си, съобщи говорител на федералната полиция.
Очаква се той да бъде регистриран утре от властите на североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания.

Насибула С., както е назован според германските закони за личните данни, бе сред 69-имата души, депортирани в Афганистан с чартърен полет от Мюнхен в началото на юли. Той обаче не е трябвало да бъде включван в групата, тъй като все още е продължавала юридическа процедура пред административния съд в Грайфсвалд. Насибула С. е обжалвал отхвърлянето на молбата му за бежански статут в Германия и тепърва трябва да се яви пред съда.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер през юли приветства депортацията, посочвайки "Точно на 69-тия ми рожден ден, 69 души са депортирани обратно в Афганистан. Това е много повече от обичайното досега", припомня ДПА.

Един от депортираните се обеси в Кабул, което навлече на Зеехофер критики заради забележката му.

Информация за случая на Насибула С. се появи две седмици след депортирането му. Федерална служба за миграцията и бежанците (БАМФ) призна, че е допуснала процедурна грешка. Според Зеехофер службата е идентифицирала погрешно мъжа. Германското външно министерство му осигури безопасно жилище близо до Кабул. Миналата седмица той бе отведен до пакистанската столица Исламабад, където получи виза за пътуването до Германия през Истанбул.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа