Афганистанските сили поеха отговорността за сигурността на страната

Афганистанските сили поеха отговорността за сигурността на страната

Афганистанските национални сили поеха в първия ден на 2015 година цялата отговорност за сигурността в страната след като коалиционните сили под егидата на НАТО приключиха 13-годишната си активна бойна мисия и започнаха нова фаза, в рамките на която ще осигуряват обучение, съвети и помощ, съобщи ДПА.

"Поздравявам афганистанците за този исторически ден.  Няма да позволим нашата земя да бъде използвана срещу съседите ни, но очакваме същото и от нашите съседи ", каза президентът на азиатската страна Ашраф Гани на церемония. САЩ и други западни страни окачествиха целта на военната мисия в Афганистан като недопускане страната да се превърне в убежище за терористи, които да извършват нападения зад граница. Много от последните нападения на талибаните срещу афганистанките и международните сили бяха извършени откъм Пакистан.

Афганистанските военни поеха водещата роля в операциите по сигурността, след като НАТО им предаде тези отговорности преди две години.

Насилието в Афганистан през 2014 г. се увеличи преди изтеглянето на войските на алианса, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Според провинциални длъжностни лица вчера най-малко 20 цивилни са загинали, а голям брой са били ранени при минометен обстрел на афганистанската армия по сватбено тържество в провинция Хелманд, съобщи Ройтерс. По думите на заместник-командира на 215-и корпус на афганистанските сили генерал Махмуд, артилерийските снаряди били изстреляни от три посоки срещу село в окръг Сангин. Знае се, че обстрелът е дело на афганистански войници, но не е ясно дали това е станало нарочно, казал генералът пред Ройтерс. Образувано е разследване, а виновните ще бъдат наказани.

ДПА припомня, че от днес започва мисията на НАТО "Решителна подкрепа", в рамките на която около 13 000 чуждестранни сили ще изпълняват ролята на инструктори и съветници на афганистанските сили.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?