Афганистанският президент направи предложения на талибаните

Ашраф Гани

Президентът на Афганистан Ашраф Гани предложи талибаните да бъдат признати за легитимен политически субект. Идеята е част от политически процес, който би могъл да доведе до мирни преговори за прекратяване на 16-годишната война между бунтовниците и афганистанските власти, съобщи Ройтерс.

На започналата в сряда в афганистанската столица втора среща на държавите от т.нар. Кабулски процес, чиято цел е да създаде платформа за мирни преговори, Гани предложи спиране на огъня, освобождаване на затворниците, участие на талибаните в следващите избори и заяви, че е готов в рамките на евентуален мирен договор с талибаните да приеме промяна на конституцията.

В срещата в афганистанското външно министерство в Кабул участват представители на двадесетина страни от региона, САЩ и ООН, но не и талибаните. Първата им среща бе през юни м.г.

"Трябва да има политическа рамка за мира. Талибаните трябва да бъдат признати като политическа партия и да започне процес по укрепването на доверието", заяви Гани, цитиран от Франс прес.

Преди започването на преговори Гани иска талибаните да признаят правителството му и конституцията, в която е готов да внесе изменения.

"Решението сега е във ваши ръце. Приемете мира и да донесем стабилност на тази страна", каза Гани по адрес на талибаните.

Предложението му идва ден след като талибаните поискаха от САЩ да преговарят с техни представители в Катар, без да споменават афганистанските власти, които наричат "марионетки на американците", отбелязва АФП.

Друго условие на Гани е талибаните "да спазват правата на гражданите, по-специално на жените, съобразно конституцията и да уважават силите за сигурност".

От своя страна властите се ангажират да гарантират сигурността на талибаните, които приемат предложението им, да обмислят техните предложения, да отменят забраните за пътуване на някои от ръководителите им и да получат международна подкрепа за преговорите.

Гани обаче настоя, че "никоя въоръжена групировка, която е свързана с чуждестранни терористични организации, били те правителствени или не, няма да бъде разрешена на афганистанска земя", имайки предвид организации като Ал Каида, "Ислямска държава" и някои пакистански или узбекистански регионални групировки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят