Афганистанци протестират в София срещу инвазията на талибаните в родината им (галерия)

Афганистанци протестираха в петък в София срещу завземането на властта от талибаните в родината им. Протестът е организиран от афганистанската общност в София и цели да покаже съпричастността на бежанците с всички мъже, жени и деца в Афганистан, които не приемат новия ислямистки режим в страната.

Организатор на протеста е Джалид Мори, който живее от 18 години в София, има четири сестри и двама братя. Работи в сферата на строителството.

Той заяви, че талибаните вършат страшни неща в родината му, включително убийства. Неговият брат е бил арестуван преди четири дни. "При предходния режим на талибаните ми отрязаха три пръста, убиха дядо ми, убиха чичо ми, изгориха къщата ми. Благодарение на баща ми избягахме в Пакистан", разказа Джалид Мори, цитиран от БГНЕС.

Протестното шествие ще завърши пред посолството на Пакистан. Там хората ще протестират срещу политиката на Пакистан, който подкрепя талибаните.

Афганистанската общност недоумява "безразличието на международната общност и откритата подкрепа на Ислямска република Пакистан за силите на талибаните, изразяваща се в пропускане на техни бойци през нейна територия, въоръжаването и финансирането им".

"Няколко десетилетия Афганистан беше арена на жестоки военни конфликти, в които пострадаха милиони нейни жители и в които бяха замесени всички "Велики" сили. Това доведе населението на страната до живот в крайна бедност и нищета и до налагане на мракобесна религиозна диктатура, сравнима само с тази в контролираните от Ислямска държава региони на Близкия изток. Всичко това предизвика масова миграция към развитите "демократични" страни, които криминализираха бягащитe бежанци, но си затваряха очите пред хуманитарната катастрофа в Афганистан", се казва в позиция на афганистанската общност у нас.

Омъжената за афганистанец Сузана Димитрова - Нури е на протеста, за да подкрепи хората, които там са подложени на мъчения и изтезания. Тя протестира срещу подкрепата на Пакистан за талибаните и отнемането на правата на жените в Афганистан.

Споделяне