Афганистанците ще избират президент във времена на насилие и корупция

Афганистанци преминават покрай предизборните плакати на един от основните кандидати за президент - Абдула Абдула

Милиони афганистанци се очаква да отидат в събота до избирателните секции, за да гласуват за нов президент въпреки увеличаването на насилието в седмиците след провала на споразумението между САЩ и талибаните за спиране на най-дългата война на Америка. И след като талибаните предупредиха гласоподавателите да стоят далеч от урните.

Президентът Доналд Тръмп вкара Афганистан в политическа несигурност, когато внезапно прекрати преговорите с бунтовниците. Кампанията за националните избори едва беше започнала, тъй като сделката с талибаните изглеждаше неминуема и всяко окончателно споразумение се очакваше да отложи изборите и да принуди президента Ашраф Гани да се оттегли. Сега изтерзаната от войната страна се изправя пред много предизвикателства за произвеждането на спорния вот.

Гани, който е обвиняван в корупция и злоупотреба с власт, е водещият претендент. Най-сериозният му съперник е премиерът Абдула Абдула. Двамата споделяха властта през последните пет години в т.нар. правителство на единството, договорено от бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери след изборите през 2014 г., белязани от обвинения в измами и корупция.

В бюлетините са включени имената на 18 кандидати, повечето от които не са водили предизборна кампания и това поражда допълнително объркване.

Ето някои проблеми, които будят безпокойство около изборите.

Сигурност

Неспирните атаки на талибанските бунтовници взеха десетки жертви последните седмици, вкл. при самоубийствените нападения в центъра на столицата Кабул и срещу предизборен митинг на Гани. Бунтовниците са предупредили избирателите (около 9,5 милиона) да не участват в гласуването. Гласоподавателите са изложени и на атаките на жестокия клон на "Ислямска държава", който действа предимно в източната част на страната.

Афганистанската Независима изборна комисия е поискала охрана за 5373 избирателни секции, но агенциите по сигурността са казали, че не е възможно да бъде гарантирана безопасността на 410 секции, които в събота ще останат затворени.

Полицаи и цивилни служители от разузнаването ще осигурят първия и втория кордон около избирателните секции. Последният, трети кордон, ще е от афганистанската армия. Една трета от приблизително 300-хилядите афганистански военни и полицаи ще бъдат дислоцирани за изборния ден.

Корупция

Вашингтон е изпратил заплашително предупреждение към всички кандидати да се държат прозрачно и честно. Последните президентски избори през 2014 г. бяха белязани от толкова нарушения, че не можа да бъде взето решение кой е победителят и се наложи намесата на САЩ. Международни наблюдатели казват, че сега САЩ няма да се намесват, а това поражда опасения, че загубилите кандидати и техните привърженици, много от които са добре въоръжени, ще оспорват резултатите.

В опит да бъдат пресечени корупционни практики на изборите ще има около 100 хиляди наблюдатели, повечето от които са местни и обвързани с някой кандидат. Всеки от основните претенденти - Гани и Абдула - разполага с по над 26 хиляди наблюдатели, регистрирани за изборния ден.

Разходите

Според някои изчисления съботният вот и евентуалният втори тур ще струват 150 млн. долара. Афганистанското правителство ще плати 90 милиона, а международните донори - останалите 59 милиона.

Какво следва?

Ако първият тур не излъчи ясен победител, ще има втори. За победа в изборите кандидатът се нуждае от 51 на сто от гласовете.

Според афганистанския изборен закон решението за окончателните резултати трябва да бъде взето в срок от две седмици. Вторият тур е между двамата претенденти, събрали най-много гласове на първия.

Мирните преговори

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай предупреди, че изборите може да навредят на опитите за мирен край на 18-годишната война. Той призова за подновяване на преговорите на САЩ с талибаните.

Увеличава се групата афганистански лидери, мнозина от които са противници на Гани, които се опасяват, че едни лошо протекли избори може да доведат до по-голямо разделение в страната, която и без това е дълбоко разделена по етнически признаци.

"Първо трябва да постигнем мир в Афганистан, а тогава да правим избори", каза във вторник Карзай в интервю за АП.

По БТА

Споделяне

Още от Свят