"Афис": БСП и ГЕРБ в остро оспорване на първото място, ББЦ на Бареков близо до ДПС

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 17.9%, за ГЕРБ - 17.6%, за ДПС - 8.3%, за партията на Николай Бареков България без цензура (ББЦ) - 6.7%. Това показва проучване на агенция "Афис" седмица преди европейския вот.

Битката за първото място между БСП и ГЕРБ продължава да е изключително оспорвана. Получените данни свидетелстват, че потенциалната подкрепа за двете водещи формации е на кантар, но предвид на спадащия интерес към предстоящото събитие и очертаващата се сравнително ниска избирателна активност БСП има известно предимство пред основния си съперник, посочват от агенцията.

Освен двете водещи политически формации с по-големи шансове да реализират мандати в бъдещия Европейски парламент се отличават още две формации - Движение "България без цензура" (ББЦ) и Движението за права и свободи (ДПС).

При очакваната сравнително ниска избирателна активност - 30-35% от реалните избиратели или около 2.1 до 2.4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии. Тоест по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 - за ДПС и 2 за ББЦ. При този вариант не се очакват особени изненади освен ако традиционният скрит вот за ДПС не се окаже в изненадващо високи стойности и не доближи резултата на тази партия до резултатите на двете водещи сили ГЕРБ и ДПС, казват от "Афис".

При подобно развитие на нещата ДПС може да получи и четвърти мандат за сметка на ББЦ, което ще остане само с един евродепутат.

При средна избирателна активност - 35-40% от реалните избиратели или около 2.4 до 2.8 млн. гласуващи, разпределението на евромандатите ще изглежда по-различно. В този случай възможност за реализиране на по един мандат получават още две формации - Реформаторският блок и партия "Атака", като за "Атака" мандатът е сигурен, докато за Реформаторския блок е по-слабо вероятен, но възможен. От преразпределението на мандатите може да се възползва или БСП, или ДПС, които също могат да получат допълнителен мандат, като по-вероятно е това да бъде ДПС.

При висока активност - 40-50% или над 2.8 млн. гласуващи, вариант, който е слабо вероятен, част от съотношенията между основните претенденти за евромандати се променят съществено. ГЕРБ излиза на първо място, а ББЦ изпреварва ДПС. Сигурен мандат получава АБВ, под бариерата, макар и близо до нея, остават Реформаторският блок и "Атака".

Споделяне

Още от Евроизбори 2014