"Афис" измери лек превес на БСП срещу ГЕРБ

Агенцията на Юрий Асланов прогнозира, че е въпрос на месеци ГЕРБ да започне трайно да изостава

"Афис" измери лек превес на БСП срещу ГЕРБ

По-малко от процент разлика между БСП и ГЕРБ в полза на социалистите. Това показва социологическо проучване на агенция "Афис", собственост на члена на Националния съвет на БСП Юрий Асланов. Изследването е публикувано в петък и е първото до момента, което дава преднина на социалистите пред ГЕРБ. За сметка на това то уверено твърди, че "въпрос на месеци е ГЕРБ да започне трайно да изостава".

Останалите агенции досега отчитат доближаване на позициите между първите две политически сили, но с по-ясна и безспорна преднина на ГЕРБ.

Изследването на "Афис" е направено между 2 и 7 ноември 2018 г. Интервюирани пряко "лице в лице" по домовете им са 1010 пълнолетни български граждани. През ноември видимо нараства усещането за политическо напрежение, коментират от агенцията на Юрий Асланов.

Според данните на "Афис" за БСП биха гласували 23.7 на сто от избирателите, а за ГЕРБ – 22.2 на сто. Разликата е по-малко от 1 на сто и е в рамките на статистическата грешка.

Изводите, направени от агенцията на Асланов влизат в конфликт с други данни, публикувани през последните две седмици, според които към момента наистина се наблюдава спад в подкрепата за ГЕРБ, но БСП е застинала около 20-те процента и разликата между двете политически сили остава в рамките на 2-3 процента.

"Симптоми, че рано или късно това ще се случи, се наблюдават от средата на тази година, откогато стартира по-рязко тенденцията към отлив на доверие в правителството и управляващото мнозинство. Пряко или косвено процесът се подпомагаше и продължава да се подхранва както от периодичните скандали и корупционни разкрития, така и от бурните разправии между управляващите коалиционни партньори. С това обаче не се изчерпват факторите на влияние върху развитието на политическата драма в навечерието на предстоящата изборна година", е актуалният коментар на "Афис".

Третата позиция е за ДПС с 8.8 на сто. "Обединените патриоти" привличат 3.4 на сто от избирателите, според данните на "Афис". "Воля" е с 1.7 на сто, а 1.5% получава несъществуващият вече Реформаторски блок (в проучването няма данни за обединението "Демократична България).

Ерозията на симпатиите обхваща и привържениците на управляващите партии. 44% от избирателите на ГЕРБ искат смяна на някои министри.

Разколебана е и подкрепата на електорите на патриотичната коалиция. 38% искат нови лица в кабинета и само 18% не желаят никакви промени.

Доверието към най-важните институции остава ниско – по-ниско, отколкото на тези с ограничени пълномощия, отчитат от "Афис".

18% възлагат доверие на Народното събрание, което бележи спад с 5% спрямо септември; 27% се доверяват на правителството, резултат с 4% по-нисък от предния месец.

Институциите на съответните местни власти традиционно се радват на по-голямо доверие от централната, но и при тях се забелязва спад от 43 до 39%.

С позитивен рейтинг на доверие са само президентът, омбудсманът и Европейският съюз. Към тях доверието надхвърля недоверието.

Споменатото нарастване на желанието за смяна на някои министри поне отчасти се дължи на популярното изявление на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. Помолени да охарактеризират тези разсъждения, над две трети от избирателите (67%) ги оценяват като неверни и груби, докато само 10.3% ги оценяват по начина, по който са били замислени от автора – като откровени (верни, макар и груби). Само 12% възприемат последвалото (по настояване на коалиционните партньори) извинение на Симеонов като искрено.

За да прелее недоверието в очакване за промени, е необходимо и нарастващо съзнание за наличието на алтернатива, коментират от агенцията.

И отчитат, че инициативата за предсрочни избори е в ръцете на управляващите. Според социолозите трябва да има съществена промяна в избирателните намерения, преди всичко спрямо двете водещи партии, без които не може да се формира ядро на мнозинство в Народното събрание.

Докато въпросът за нови парламентарни избори е хипотетичен, то съвсем реални са тенденциите в нагласите, отбелязват от "Афис" . Още от есента на 2017 г. средният дял на заявения електорат на БСП се колебае около числото – 22%, плюс-минус 2%. В мандата на сегашния парламент промяната в съотношението между двата полюса се дължи на ГЕРБ. След победата в майските избори от 2017 г., подкрепата за партията на премиера достигна пикова стойност от 30% и от тогава се движи неотменно надолу. През последните три месеца силите са изравнени. Въпрос на месеци е ГЕРБ да започне трайно да изостава. Въпрос е също така, дали другата голяма партия ще представи пред разочарованите убедителна алтернатива, или статуквото ще се запази. Възможно е и нова сила да влезе в опразненото поле с лозунги за промяна.

Споделяне

Още по темата

Още от България