АФИС: Объркани избиратели и предпочитания за нови избори пред коалиция ГЕРБ-БСП

За момента БСП води с 2 пункта пред ГЕРБ

АФИС: Объркани избиратели и предпочитания за нови избори пред коалиция ГЕРБ-БСП

Ако изборите бяха днес, БСП би получила 26% от гласовете срещу 24% за ГЕРБ, според проучване на агенция АФИС. То потвърждава прогнозите и на други агенции, че "Обединените патриоти" ще са трета сила в парламента (със 7.2%), следвани от ДПС с 5.7% и партия "Воля" на Веселин Марешки с 4.3%.

На ръба е коалиция "Реформаторски блок -Глас народен" – 3.8%.

Две формации са със спорни шансове за успех - това са коалициите "Реформаторски блок - Глас народен" (3.8%) и "АБВ - Движения 21" (2.8%). Останалите участници, между които "Да, България" (1.1%), "ДОСТ - НПСД" (0.7%), "Нова република" (0.6%) и др. сборно получават подкрепата на 6.2% от избирателите.

В началото на кампанията за поредните парламентарни избори картината изглежда все по-объркана, коментират социолозите от АФИС, чийто собственик Юрий Асланов е част от тясното ръководство на БСП.

При досегашния развой на кампанията не е ясно коя партия ще бъде първа сила. Която и да е тя, на този етап не може да се твърди, че тя ще образува самостоятелно мнозинство, сочи анализът на АФИС.

Според изчисленията на агенцията, и БСП и ГЕРБ ще имат по около 35% от местата в парламента. Националистите ще имат още около 10 на сто, ДПС – 8%, ВОЛЯ – 6% и РБ – 5%.

При това положение "нито една от по-малките парламентарни групи обаче няма да може да добави недостигащите около 15%, за да осигури двойна коалиция за пълно мнозинство с една от двете водещи политически сили".

Хипотезата за "голяма коалиция" е теоретически допустима, но двете големи партии ще платят тежка цена в очите на обществото. Само 9% от населението предпочита този вариант пред останалите: лявоцентристка (26%), дясноцентристка (29%) или нови избори (25%), посочват още социолозите.

Избирателите дават известно предимство на идеите на БСП в сферата на здравеопазването (8%), образованието (6%), правата на наемните работници (4%), и увеличението на заетостта (2%). Обратно, преобладават тези, които смятат, че ГЕРБ има предимство по отношение на бежанската криза (5%),  икономическия растеж (3%), международните отношения (3%) и борбата с престъпността (3%).

80% не вярват в обещанието за заплата от 1500 лв. ("което съмнение не е чудно, имайки предвид, че 80% от реалните заплати са под тази стойност", отбелязват социолозите).

77% не вярват в обещанието за средна пенсия от 700 лв.

66% не вярват на плановете за безлихвени жилищни кредити за млади семейства. 55% не вярват, че доходите над 10 000 лв. реално ще бъдат облагани с данък от 20%.

47% се съмняват в осъществимостта на идеята за единни учебници по всеки предмет. 51% не са убедени, че бюджетът ще заделя по 50 лв. за всяко дете при един работещ родител.

Единственото намерение, което звучи сравнително убедително, е за запазването на плоския данък. 43% очакват това да се случи, отбелязва АФИС.

Авторите на изследването наблюдават и друг любопитен феномен – привържениците на партиите не могат да се ориентират кое обещание е на подкрепяната от тях политическа сила и кое е чуждо.

37% мислят, че ЕС върви към разделяне, а 15% – към консолидация. 31% мислят, че България не трябва да ратифицира СЕТА, а 17% са на обратното мнение.

По измерението "патриотизъм" най-големи предимства имат БСП (средно 4.9 от 10 възможни степени), следвана от "Обединени патриоти" и ГЕРБ (4.3). Значимо по-ниска оценка за "патриотизъм" имат РБ (3.1), "Воля" (2.9) и ДПС (1.8).

Само 2/3 от електората на ГЕРБ през 2014 г. имат нагласа повторно да гласуват за същата партия. Останалите са склонни или да не гласуват, или да предпочетат други партии: "Воля", БСП или "Обединените патриоти".

Само 54% от гласувалите за Реформаторския блок през 2014 г. ще повторят избора си. Част от останалите се ориентират към ГЕРБ, "Да, България", "Нова република" и дори към БСП.

БСП запазва значителна част от твърдото ядро от предишните избори за НС (88%) и е на път да прибави към него бивши избиратели на ГЕРБ, на АБВ и на по-рано негласували. Предишните избиратели на АБВ се разделят приблизително наполовина между АБВ и БСП.

Много малка част от избирателите на ДПС заявяват намерение да подкрепят коалицията на отцепилата се от Движението ДОСТ (около 1 десета).

Новата партия "Воля" на Веселин Марешки набира близо половината от потенциала си за сметка на ГЕРБ и по-малко – от "България без цензура" на Бареков – 10% и Патриотичния фронт (ПФ) – 11%.

Проучването е проведено между 23 и 27. Интервюирани са "лице в лице“ 1200 пълнолетни жители на столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за мнението на всички лица с избирателни права. Проучването е финансирано със собствени средства на Агенция АФИС.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017