АФИС отчете свиване на разликата между ГЕРБ и БСП до 3%

"Алфа Рисърч": Скандалите разколебават все повече избирателите

АФИС отчете свиване на разликата между ГЕРБ и БСП до 3%

Последният сондаж на социологическата агенция АФИС, извършен в периода 26 април - 3 май сред 1050 пълнолетни граждани показва, че скандалите с подслушванията през април са ударили чувствително ГЕРБ, вдигнала се е подкрепата за БСП. Разликата между двете партии се е стопила на малко над 3%.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 31.6%, за БСП - 28.3 %, за ДПС - 8.7%, "Атака" - 8.4%, РЗС - 5.2%, Движение "България за гражданите" - 4.9%, НФСБ - 4.8 %, ДСБ - 3%.

Тъй като разликата между партиите е малка, възможно е до късната вечер на 12 май победителят в изборите да остане неизвестен, смятат от АФИС.

Следващото Народно събрание със сигурност ще бъде съставено поне от 5 партии, но е възможно техният брой в последните дни на кампанията да нарасне до 8, предполагат от агенцията на базата на изследването.

Директорът на АФИС Юрий Асланов смята, че има три партии, които са със сериозни шансове да влязат в парламента - Национален фронт за спасение на България (НФСБ), Движение "България на гражданите” на Меглена Кунева и ДСБ в коалиция с БДФ.

Посланията на РЗС срещу корупцията и свикване на Велико народно събрание са донесли успех на партията в предизборната кампания, обяснява Асланов изненадващо добрата прогноза, която АФИС дава за партията на Яне Янев.

"При изследванията, които нашата агенция прави, от началото на година РЗС тръгнаха от 0.6% подкрепа. За последните три месеца от 1% стигнаха до над 3% от всички избиратели, а от потенциално гласуващите – над 5%”, посочи социологът.

ДСБ, макар и далеч от успех, потенциално може да се облагодетелства от ситуацията предвид на високата степен на мобилизация”, допълни той.

"Има спад при партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите”. В последните дни има лек спад и при партия "Атака”. Кампанията на НФСБ е възходяща и вероятно част от избирателите на "Атака” се пренасочват натам. Доколкото "Атака” пада от много високо, не може да се случи да падне прекалено ниско, така че да изпадне от парламента", продължи Асланов.

"Най-впечатляващият отлив по време на кампанията е от партия ГЕРБ, които от близо 12 пункта преднина, които имаха преди два месеца пред БСП, сега са на дистанция от около 2 пункта и продължава да се топи подкрепата за тях. БСП очевидно леко разширява подкрепата си", каза социологът.

"Така че е възможно ние, социолозите, в изборния ден да се озовем в много неприятна ситуация, сходна до тази от 2007 година на евроизборите, до края на вечерта да не сме сигурни да обявим кой е победителят. Разликата между първия и втория може да мине на много къса дистанция. Победителят от изборите не е известен”, каза Юрий Асланов.

Същевременно от "Алфа Рисърч" коментираха, че след скандалите избирателите все повече се разколебават.

"Колебанието беше тенденция от самото начало на предизборната кампания. Твърде възможно е да бъде по-ниска, отколкото на предишни парламентарни избори", каза пред БНР социологът Геновева Петрова пред БНР.

"Кампаниите по принцип влияят на по-слабите привърженици на отделните партии и на тяхното решение да подкрепят определена партия. Твърдите ядра на партиите стоят устойчиво и върху тях няма силно отражение", обясни още социологът.

Според нея, ако избирателната активност спадне, можем да бъдем свидетели на голямо сближаване на резултатите на двете водещи партии - БСП и ГЕРБ".

"Не се роди стабилен политически субект около протестиращите. Протестният вот беше разпилян между много политически субекти, които няма да могат да минат бариерата за влизане в парламента, каза още Геновева Петрова.

Социолозите не се наемат да предвидят какви ще са последиците от изборните резултати и дали ще може да се състави работещо правителство, което да получи трайна парламентарна подкрепа.

"Част от политическите представители подкрепят идеята за програмно правителство. Трудно ми е да преценя дали може да се стигне до това. Но ще бъде много трудно да се състави каквото и да било правителство, ако резултатите от вота съвпадат с проучванията", коментира в тази посока Петрова.

Споделяне

Още от Избори 2013

Къде му е мястото на Бойко Борисов?