Афиш с икона на Путин и Медведев беше изтеглен от изложба в Санкт Петербург

Афиш с икона на Путин и Медведев беше изтеглен от изложба в Санкт Петербург

Един от експонатите на изложбата "Гласът на улицата" в Санкт Петербург бе снет заради "богохулство": в жертва на цензурата падна плакат, на който Света Богородица с младанеца поразитулно напомня на Владимир Путин и Дмитрий Медведев, съобщи в понеделник piter.tv.

"Махнахме този афиш, защото го сметнахме за обиден за чувствата на вярващите", подчерта Валентина Василева, говорител на галерията "Лофт проект етажи".

На афиша се вижда икона, на която лицата на Дева Мария и Исус Христос са заменени с лицата на Путин и Медведев. Той беше част от изложба на графити и произведения на уличното изкуство. Афишът престоя в залата само няколко часа, преди да бъде изтеглен от експозицията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителката на изложбения център отрече да е имало натиск от страна на властите. В интернет обаче блогъри започнаха да задават въпроси.

През октомври друга експозиция на съвременното изкуство, озаглавена "Икони", състояща се от картини и скулптури на религиозни теми, беше анулирана под натиска на властите на Санкт Петербург, след като беше заклеймена като антирелигиозна от православни активисти.

През септември православни активисти опитаха да попречат на откриването в Москва на изложба на съвременното изкуство, посветена на пънкарките от "Пуси райът", осъдени на две години в трудов лагер заради тяхната пънк молитва срещу Владимир Путин в московската катедрала "Христос Спасител".

Споделяне

Още от