АФП: Европейският съюз прие прибързано България и Румъния

„Ди Велт“: Кошмарна ситуация в Европа заради атаките срещу демокрацията в бившите соцдържави

АФП: Европейският съюз прие прибързано България и Румъния

Европа е избързала с приемането на страната ни в Европейския съюз, за което сега плаща своята цена, а атаките срещу демокрацията в страните от бившия соцлагер, в това число и България поставят Брюксел пред изпитание. Такова мнение се налага в европейските медии, които разглеждат ситуациите у нас, в Румъния и Унгария.

Ситуацията в Румъния и България показва, че Европейският съюз плаща цената за прибързаното си разширяване да приеме бившите комунистически страни от Източна Европа в ЕС, коментира АФП в събота.

„С политическата криза в Румъния и събитията през последната година в Унгария историята изглежда се повтаря”, смята Корина Стратулат, анализатор в Европейския политически център. „Събитията показват, че постиженията на демокрацията не са необратими”, продължава тя, като визира импийчмънта на румънския президент Траян Бъсеску.

Политическа криза в България заради уволнената съдия Тодорова

Политическа криза разтърсва и България във връзка с номинирането на съдии и уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която се намира в конфликт с властта, пише тя в коментара си. 

„Днес широко споделяно в Брюксел е следното мнение - влизането на бившите комунистически страни от Източна Европа в ЕС е станало „твърде бързо”, отбелязва Корина Стратулат.

Толкова бързо, че на Румъния и България трябваше да бъде наложен Механизъм за сътрудничество и проверка, за да бъдат принудени двете страни да продължат и след влизането си в ЕС през 2007 г. реформите за осигуряване на независимостта на правосъдието и борбата срещу корупцията.

Влизането ни в Шенген вероятно ще бъде блокирано


Заради последните събития механизмът, който предвижда Европейската комисия да прави редовни оценки за напредъка на София и Букурещ, вероятно ще бъде удължен следващата седмица.

Това вероятно ще доведе и до блокиране на влизането на двете държави в свободното Шенгенско пространство, прогнозира АФП.

Атаките срещу демокрацията в България, Румъния и Унгария

С критичен текст излиза в същото време и австрийското издание „Ди Пресе“. Според редакционния коментар Европа е изправена пред кошмарна ситуация поради атаките срещу демокрацията в България, Румъния и Унгария. 

Атаки срещу демокрацията и върховенството на закона в Румъния, България и Унгария предизвикват недоволство в Брюксел. Европа е изправена пред кошмарна ситуация, се казва в анализа. В текста се подчертава, че последните събития в България и Румъния са тревожен модел - партиите в двете държави смятат, че политиката е екстремна игра, при която печалбата или загубата на играещия трябва да бъде балансирана от печалбата или загубата на другите участници.

Принципът: Всеки, който не е с нас е против нас

„След като вземат властта или сформират коалиция, партиите вземат всички ключови постове за отрицателно време - от председателя на Конституционния съд до ръководителите на статистическите институции. По този начин те се опитват да циментират тази хватка на властта колкото е възможно най-дълго време”, пише още изданието.

В България, Румъния и Унгария действа един и същи принцип - всеки, който не е с нас, е срещу нас. След последните събития в София и Букурещ двете страни едва ли скоро ще се присъединят към Шенгенското пространство, коментира още австрийското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от България