АФП: Коронвирусът превърна Слънчев бряг в призрачен град

Слънчев бряг

Огромният български курорт Слънчев бряг, който остана без чартърни полети и европейски туристи, се пита какво ще е бъдещето на масовия туризъм - модел на развитие, който бе съсипан от пандемията от коронавируса, пише Франс прес, цитирана от БТА.

В разгара на сезона поне половината от хотелите в най-големия български черноморски курорт останаха затворени. Ограниченията за пътуване попречиха на летовниците от северните страни, особено британците, които искат да се възползват от слънчевите лъчи на ниска цена.

Слънчев бряг е създаден за почивки на пълен пансион, организирани от туристическите агенции, коментира председателят на Съюза на собствениците на хотели в курорта Пламен Копчев, цитиран от АФП.

За да бъдат изцяло заети хотелите, които се извисяват над 5.5-километровия залив с фин пясък, са необходими поне 100 полета на ден, твърди петдесетгодишният специалист.

Миналия месец са кацнали едва 400 самолета.

Броят на заразените с Covid-19 в България продължава да нараства след разхлабването на карантинните мерки, което според епидемиолозите е станало твърде бързо, отбелязва АФП.

Миналата седмица бяха регистрирани между 120 и 290 нови случая на Ковид-19 на ден и няколко европейски страни препоръчаха да не се пътува до България.

Според 35-годишната учителка от Чехия Ленка Свободова хотелът, в който е настанена, е запълнен на едва 15 процента. Барът е отворен и това ни устройва, казва тя, придружена от двама приятели.

Амбулантните търговци на надуваеми пояси във формата на фламинго, аниматорите, инструкторите: сезонните работници, които са пристигнали в курорта, стоят бездейни. Стотиците подредени шезлонги и тръстикови чадъри не се използват.

Оборотът ни спрямо миналата година спадна с 90 процента, оплаква се Неделин Янков, управител на бар на плажа в този курорт, наричан славянската Ибиса, където младите хора обикновено идват да се забавляват на невероятни цени.

Европейските туристи изоставиха Слънчев бряг, а българите са малко, констатира с горчивина той. Никой не би могъл да си представи толкова трагичен срив, който няма прецедент, допълва той.

България е най-бедната страна в ЕС. Турситическият сектор осигурява 12 процента от брутния вътрешен продукт. Миналата година страната с население от 7 милиона души е била посетена от 9,3 милиона туристи, припомня АФП.

За да бъде спасен летният сезон, българското правителство субсидира туроператорите, предлагащи чартърни полети и отвори врати за туристи от съседни страни, които не са членки на ЕС, както и за израелци и кувейтци, които представят отрицателен тест за Covid-19. Тези усилия обаче не доведоха до желания резултат, пише в материла си агенцията.

Българите бяха приканени да прекарат летните си отпуски на родното Черноморие. Те обаче предпочетоха, както и през предходните години, да отидат в съседна Гърция, въпреки задръстванията на единствения отворен граничен пункт за тях от Атина и наложените санитарни ограничения, допълва АФП.

Според 38-годишната екоактивистка Кремена Ватева, цитирана от агенцията, много сгради по българското Черноморие са построени набързо, без да се мисли в дългосрочен план. Цялото ни крайбрежие е осеяно с вили и сгради, които често са изоставени, казва тя, мечтаейки за море без бетон.

Кремена организира поредица от демонстрации за спиране на строителните дейности на малък плаж, граничещ с все още дивото блато Алепу, с богата фауна и флора, разположено на юг от Бургас.

Споделяне

Още от Бизнес