АФР: Двама български депутати напуснаха управляващата партия заради назначаването на Аспарухов

Двама български депутати подадоха оставка от управляващата партия НДСВ в знак на протест срещу назначаването на бивш шпионин от ерата на тоталитаризма за висш правителствен съветник по въпросите на сигурността и специалните служби, предаде АФП.

Бившият генерал Бриго Аспарухов, който оглавяваше българските разузнавателни служби между 19991 и 1997 г. и работеше за тях още преди падането на комунистическия режим през 1989 г, беше назначен във вторник за правителствен координатор на работата на службите за сигурност.

58-годишният Аспарухов подаде оставка като депутат от парламентарната група на опозиционната Българска социалистическа партия в сряда.

Двамата депутати, членове на "Националното движение Симеон II", оглавявано от министър-председателя Симеон Сакскобургготски, обявиха малко след това, че подават оставките си като членове на НДСВ в знак на протест.

"С моите демократични идеи и противопоставяне на комунизма не мога да се чувствам удобно в партия, в която специалните служби са поверени на член на бившите комунистически служби за сигурност", заяви единият от тях - Емил Кошлуков.

Един от лидерите на опозиционната партия "Обединени демократичните сили" Екатерина Михайлова предупреди, че "не е много добре бивш полицай да контролира българските служби за сигурност в навечерието на приемането на страната в НАТО" през май 2004 г.

Заместник-министърът на вътрешните работи Румен Стоилов се опита да успокои страстите, като заяви, че "Аспарухов ще работи само като съветник на премиера", но Брус Джаксън, президент на неправителствения "Американски комитет за разширяване на НАТО", заяви пред Българското национално радио: "Американските официални представители са дълбоко загрижени и шокирани" от назначаването на Аспарухов на поста и някои от тях даже го смятат за обидно.

Агенцията напомни, че името на Аспарухов фигурира в докладите за висши представители на властта, работили като щатни и нещатни сътрудници в комунистическите тайни служби, изготвени от бившата комисия по досиетата "Андреев", която бе закрита от сегашното мнозинство.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?