Африка ще бъде основна грижа на Улфовиц

Кандидатът на Съединените американски щати за президент на Световната банка Пол Улфовиц обяви, че Африка ще бъде основната му грижа, ако бъде избран на поста, предаде в четвъртък Франс прес.

В интервю за днешния брой на френския вестник Монд Улфовиц отбелязва, че иска да намали бедността по света и по тази причина Африка ще бъде в центъра на действията му и едно от първите места, които той ще посети. Той казва, че няма нищо против Европа, но главният му приоритет ще бъде Африка.

Улфовиц, който е кандидатът на американския президент Джордж Буш и е поддръжник на войната в Ирак, не се опитва да се хареса на Европейския съюз, чиито лидери поискаха на завършилата в сряда своя среща на върха да разговарят с него, преди да дадат одобрението си за кандидатурата му, отбелязва АФП.

Улфовиц отхвърля предположенията, че ще се ръководи от пристрастията си, ако бъде одобрен за президент на Световната банка, и казва, че ще бъде отворен за идеи от страна на всички 184 държави членки на организацията. Той изтъква, че страните със свободни политически институции имат по-големи успехи в икономически план и това допринася за развитието на силно гражданско общество и свободни институции.

Споделяне

Още от Свят