Африканската чума по свинете влезе в България

Огнището в Провадейско ще бъде ликвидирано, фермите във Варненско са под наблюдение, забрана за живите пазари

Африканската чума по свинете влезе в България

Първи случай на африканска чума по прасетата е установен в провадийското село Тутраканци, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в петък, ден след като стана ясно, че има съмнения, че заразата е достигнала страната ни.

Преди няколко дни от отглеждани в задния двор на къща в Тутраканци общо седем прасета за угояване са умрели три животни. От кметството веднага са подали сигнал до местната ветеринарна служба и са взети проби. Те са изследвани от Националната референтна лаборатория и се оказват положителни за наличие на вируса на африканска чума по свинете (АЧС).

Шефът на агенцията по храните е наредил да се предприемат мерки за ликвидиране на огнището и ограничаване разпространението на заболяването.

Обявява се  3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна.

Въвежда се и десеткилометрова зона за наблюдение около огнището, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине, посочиха от агенцията по храните.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите, гласи съобщението на ведомството.

Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение.

Ата африканската чума по свинете вече е в България, въпреки че през август властите построиха 130 км телена ограда по сухопътната граница с Румъния, за да възпрепятстват свободното преминаване на диви прасета на наша територия. В Румъния има над 500 огнища на африканска чума.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине. То се предава директно - чрез контакт между болни и здрави животни, индиректно - чрез контакт със замърсени с вируса материали и повърхности, чрез поглъщане на заразени фуражи и основно чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти.

За високосмъртоносния вирус няма лечение и ваксина и затова единственото решаване на проблема е тотално избиване на заразените домашни и диви животни и контактните с тях, което обаче ще засегне тежко бранша за години наред. Заболяването е безвредно за хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?