Африканската чума засегна свинекомплекс и във Варненско

Африканската чума засегна свинекомплекс и във Варненско

Четири нови огнища за африканска чума при свинете са открити в страната, сред тя е и свинекомплекс във Варненско, където се отглеждат близо 40 хиляди животни, съобщиха от 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в сряда. Положителните резултати от пробите са потвърдени.

В свинекомплекса в с. Брестак, община Вълчи дол, област Варна, пробите са изследвани заради откритото преди дни огнище на болестта в индустриалната ферма в шуменското село Никола Козлево, където вече започна избиването на заразените животни.

БАБХ е проследила движението на животните от и към свинекомплекса в Никола Козлево за 35 дни назад и така било установено, че някои от угояваните прасета са били извозени до Брестак. Затова са и взети пробите за болестта, които се оказват положителни.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата  Брестак и Генерал Киселов. Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона.

Отделно е регистрирано огнище на африканската чума в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, община Смядово, област Шумен. В обекта се отглеждат 125 прасета. Землищата на две села Веселиново и Александрово в община Смядовопопадат в предпазната зона с радиус 3 км.

Друго огнище е констатирано във фамилна ферма в габровското село Гергини, където са отглеждани 29 прасета. В трикилометровата предпазна зона влизат с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци, с. Рачевци, с. Поповци, с. Чавеи, с. Янковци, с. Милковци, с. Враниловци, с. Стоевци, с. Трънито и с. Пецовци, общ. Габрово, обл. Габрово.

От вируса на африканската чума по свинете е засегнато и лично стопанство тип "заден двор" в с. Боров дол, община Твърдица, област Сливен. Огнището е потвърдено в резултат на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за заболели два броя свине. Определени са 3 км предпазна зона, около огнището  и 10 км наблюдавана зона.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатите обекти, при спазване на нормативните изисквания.

Споделяне

Още от България