Африканските лидери създадоха зона за свободна търговия на континента

Африканските лидери създадоха зона за свободна търговия на континента

Страните от Африканския съюз (АС) поставиха символично начало на Зоната за свободна континентална търговия в Африка (ЗСКТА), на среща на високо равнище в нигерската столица Ниамей. Този проект се определя като стъпка към мира и просперитета на Африка, съобщи Франс прес.

"Влизането в сила на ЗСКТА е най-важното събитие в живота на нашия континент от създаването на Организацията за африканско единство през 1963 г. и последвалото му преобразуване в Африкански съюз", заяви при откриването на срещата на високо равнище президентът на Нигер Махамаду Исуфу, един от главните инициатори на зоната.

"Една стара мечта се изпълни. Бащите основатели трябва да бъдат горди от това", посочи председателят на комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат.

54 от 55 африкански страни ще съставят този нов пазар, чиято централа ще бъде в столицата на Гана, Акра и който трябва да заработи от 1 юли 2020 година. Само Еритрея не подписа споразумението, но обяви, че смята да го направи.

Близо 4500 делегати и гости, сред които 32 държавни лидери и над стотина министри присъстваха на форума в нигерската столица. Тя ги посрещна с чисто ново летище, разширени улици и нови хотели и сгради.

При успех зоната за свободна търговия ще обедини 1,3 милиарда души и ще създаде икономически блок за 4.3 трилиона долара, поставяйки начало на нова ера, отбелязва Ройтерс.  

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?