Африканските страни бойкотираха конференцията в Копенхаген

Преговорите на срещата на върха за климата бяха временно преустановени в понеделник, след като африканските страни - общо 53, подкрепяни от развиващите се страни от Г-77, обявиха, че ще бойкотират заседанията на работните групи на форума, предадоха световните агенции.

Техните делегации са ядосани, че датското правителство отклонява разговорите от спазването на ангажиментите по протокола Киото. След като новината обиколи конференцията, събралите се екоактивисти започнаха да скандират в подкрепа на африканските страни. Те обявиха, че няма да участват в работните групи, докато развитите страни не обявят ясно какви конкретни ангажименти поемат за намаляване на емисиите на парникови газове след изтичането на Протокола от Киото през 2012 г.

Часове по-късно след разговор с датския министър на климата и енергетиката Кони Хедегор, която председателства конференцията, обявилите бойкот страни обявиха, че ще се върнат на масата за преговорите. Бойкотът забави с четири часа заседанието на работните групи, което трябваше да започне в 10,30 часа по Гринуич. Па Усман Джарджу от делегацията на Гамбия каза, че представителката на домакините е уверила африканските страни, че на заседанията на работните групи ще се обърне по-голямо внимание на искането им за удължаване на действието на Протокола от Киото, който изтича през 2012 г.

Развиващите се страни се опасяват, че ще изгубят много от ползите за тях, които постигнаха с подписването на Протокола от Киото през 1997 година. Според тях този протокол е единственият международен юридически обвързващ инструмент, който ограничава въглеродните емисии и съдържа работещи механизми за осигуряването ползи за развитието на бедните страни, като пари за инвестиции в проекти за чиста енергия, посочва ББС.

Протоколът от Киото задължава почти 40 развити страни да намалят емисиите на парникови газове с поне 5,2 процента под нивата им от 1990 г. Това намаляване трябва да стане в периода 2008-2012 г..

Развиващите се страни, сред които и африканските участници в конференцията в Копенхаген, искат Протоколът от Киото да бъде удължен. Те настояват освен това да бъде приет отделен договор, който да съдържа изисквания за съкращаване на парниковите емисии, чиито източник са развиващите се икономики.

Развитите страни обаче не са съгласни. Те искат нов договор, който да засяга и развитите и развиващите се икономики. Те подкрепят тази идея главно защото САЩ, които са вторият по значимост в света източник на парникови емисии след Китай, сега са извън Протокола от Киото. Според развитите икономики, ако се удължи Протоколът от Киото, САЩ отново ще се измъкнат от него и ще бъдат подложени на по-малко строг режим относно парниковите емисии, заедно с развиващите се икономики, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Greenpool

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?