Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Африканци искат да се женят в България

19 коментара

Много граждани от Северна Африка подават молби към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с искане да се оженят у нас, съобщи Димитър Киров, юрисконсулт в агенцията, на семинар за бежанската криза, организиран от гражданско сдружение "Евет" и фондация "Конрад Аденауер".

 

По интернет северноафриканците се осведомявали, че България е много хубава, и посочвали, че искат да останат тук, за да се оженят и да си намерят работа.

 

Чести са и случаите, в които чужденци, получили отказ за придобиване на статут у нас, подават последващи молби, като това може да продължи с години, докато в един момент те

вече напълно се интегрират в обществото. Тук има законодателна неуредица или по точно "дупка" в закона и затова е необходима по-тясна връзка между Закона за чужденците и Закона за убежището и бежанците, каза Киров, цитиран от БТА.

 

Предоставянето на закрила у нас е уредено чрез националното и европейското законодателство и чрез международното право. ЕС регулира бежанското право чрез различни регламенти и директиви, като по-важните са процедурната и квалификационна директива, разясни юрисконсултът. Важен регламент на Съвета е т. нар. регламент "Дъблин", който определя компетенцията на съответната държава да разгледа молбата на кандидата за закрила. Предоставянето на убежище в България е уредено чрез Закона за убежището и бежанците, приет през 2002 г. В годините този закон е претърпял много промени.

 

Видовете закрила, предоставяни у нас са: убежище, хуманитарен и бежански статут и временна закрила. Убежище се предоставя при преследване заради убеждения или дейности в защита на международно признати права и свободи. Тази закрила е единствено и само в прерогативите на президента на републиката, като отказ от предоставяне на убежище не може да бъде обжалван.

 

Председателят на Държавната агенция за бежанците предоставя статут на бежанец и хуманитарен статут. Статутът на бежанец се предоставя на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, политическо мнение или убеждение. Едно от изискванията на търсещия закрила е да се намира на територията на страната, която следва да му предостави статут. Ако той се намира в държавата по произход, няма как да потърси закрила в нашата или друга държава-членка, посочи Киров.

 

Хуманитарният статут се предоставя на чужденец, който е принуден да напусне родината си поради реална опасност от тежки посегателства - когато е застрашен от смъртно наказание или екзекуция, изтезания и човешко и унизително отношение, наказание, което е несъразмерно с предвидените в европейското законодателство норми, или заплаха за личността при въоръжен конфликт.

 

Временна закрила не е предоставяна никога в Европа. Киров обясни, че изискването за този вид закрила е на денонощие границата на съответната държава-членка да преминават 500 бежанци.

 

У нас бежанският поток на денонощие е достигал най-много около 200 души, уточни юристът.

 

Статутът на бежанец предоставя по-големи права от хуманитарния. Той е приравнен към българското гражданство, чужденецът получава всички права, каквито има и българският гражданин, без правото да гласува и да бъде избиран на ръководни държавни постове, припомни Димитър Киров. Производството по предоставяне на статут започва след подаване на молба от лицето, което търси закрила.

 

Молбата кандидатът за статут подава на разбираем за него език пред длъжностните лица в Държавната агенция за бежанците, или при преминаване на границата на страната, както и в дирекция "Миграция" на МВР. Всеки чужденец се запознава с процедурата, която му предстои, извършва се неговата регистрация, настаняване, издаване на регистрационна карта, която съдържа всички лични данни (включително снимка, документи за самоличност, ако разполага с такива, и пръстови отпечатъци).

 

Провеждат се и определен брой интервюта.

 

При т.нар. Дъблинско производство се снемат дактилоскопски данни /пръстови отпечатъци/, които се изпращат в централна база данни на ЕС, където се прави проверка дали лицето не е подавало молба за закрила или дали е влизало незаконно в друга държава. Според това къде първо е премината граница или е подадена молба за закрила тази държава-членка е отговорна да разгледа съответната молба.

 

България като външна граница на ЕС в повечето случаи става отговорна да разгледа молбите, посочи Киров. Дъблинското производство приключва с решение за образуване на производство или за отказ. Производството може да бъде прекратено, както много често се случва напоследък с кандидатите да придобият статут от Северна Африка, предимно от Алжир, уточни експертът.

 

Съдебният контрол на Дъблинското решение е в 7-дневен срок, като жалбата не спира изпълнението на решението, тоест ако чужденецът следва да бъде изведен от страната, това може да се стане и в този срок на обжалване. Решението по ускореното производство може да се обжалва пред Апелативния съд по местоживеенето на чужденеца.

 

След влизане в сила на решението, с което се образува производство за предоставяне на статут у нас, се започва т. нар. ускорено производство. Неговата цел е да отсеят явно неоснователните молби за закрила. Неоснователна молба е тази, в която чужденецът не се позовава на свързани с нашия закон факти и обстоятелства - например посочва, че иска работа или да се ожени в България. Подобни молби са подавани най-често от граждани от Северна Африка.

 

При производството по общ ред се изследва бежанската история на чужденеца по същество, всички факти и обстоятелства, които е споделил пред интервюиращия орган биват анализирани. Интервюиращият по негова преценка прави проучване в нашата международна дирекция по т. нар. страни по произход и сравнява казаното от чужденеца, дали историята му е основателна и достоверна и изготвя проект на решение, по което се произнася председателят на Държавната агенция за бежанците. Решението при производството по общ ред се обжалва на две инстанции - Апелативен съд в София град и пред ВАС, поясни Димитър Киров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #19

  С циганките става.На африканците им са нужни европейските папири.Нека се женят.Но първо да бъдат транспортирани обратно в Африка,в съответната им страна и след сключване на брака да им се дава входната виза след съответното време-3 месеца,или половин-една година.После процедурата продължава с добиване на перманентна резиденция в България.3-5 години,може би е удачна цифра.И след това пробно време да им се дава документа.Така се види колко би бил издръжлив тоя брак и дали изобщо само това е била целта.

 2. Анонимен
  #18

  Само това ни липсваше,иначе всичко е наред!Но сигурно ще се намерят някои и други загубени българки,които ще се оженят за тях и после ще си платят скъпо за това-такива смесени бракове никога не са били на добро...Всяка жаба да си знае гьола!

 3. Анонимен
  #17

  до №16 - личи, че имаш академичен бакграунд. Точно в 10-ката.

 4. Анонимен
  #16

  Не знам какво би спечелила България от диверсификацията на циганизацията.

 5. Анонимен
  #15

  Идва момента в който циганите ще ни станат симпатични. Няма обаче и на тях да им лесно защото ще трябва да се конкурират с новодошлите просяци. А иначе който иска да се интегрира в обществото може да го направи. В гетата остават тия които не искат. Случайно или не, обитателите на гетата са по-тъмни от остатналите хора.

 6. Анонимен
  #14

  Африканците да отиват в бившите си метрополии, БГ не е имала колонии и няма нужда от тези скакалци. Завидяха ни на запад,че изоставаме с мултикултурата и т.н. "либерализъм" и сега ни помагат да се интегрираме с тях-кой кого? и София да заприлича на Брюксел или Ню Йорк - No, Thank you!

 7. Анонимен
  #13

  голем купон, краи на демографскиа сриB!!!

 8. Анонимен
  #12

  В коментар 11 3000 000 0000 милиарда да се чете като 3 милиарда. Явно съм се увлякал. Това е шега , малко плоска, но моля да не се взема сериозно, защото чувството за хумур , дори и не съвсем уместен помага в условия на криза.

 9. Анонимен
  #11

  Ами би трябвало да има механизъм , който да отсява тези , които търсят българско гражданство за да живеят и работят в Европа и тези , които искат да направят нещо като Сирия у нас, щото заради мизерията никой няма да дойде у нас. Та би трябвало да се сложи лимит : държавата ни може да обработва по 100 молби на ден най - много. Като има условие кандидатът да инвестира 100 000 долара най - малко в БЕХ за някаква много "перспективна" инвестиция. Ако въпреки всичко има по - голям наплив , би трябвало

 10. Анонимен
  #10

  Do 8: По принцип трябва да ги товарят на самолета и обратно откъдето са. Ама в Милиционеристан всичко е възможно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.